Kako istezanje čuva vaše zdravlje?

17/06/2020 14:26

Kako istezanje čuva vaše zdravlje?

Ono što najčešće zanemarimo jeste istezanje. Ne znajući realne benefite sem subjektivno lakšeg osećaja, taj važan deo vežbanja ali i svakodnevnice – zaboravljamo.

Bilo da je reč o sportu, bilo da se sportom ne bavimo, istezanje je bitno. Te bezazlene vežbice izvlačenja i povlačenja muskulature i koštano zglobnog sistema uklanjaju napetost, ublažavaju klasifikaciju i uple mišića nastale skupljanjem laktata, grčeve i uklještenja ili ukočenja.

Studije su dokazale da u značajni procentima istezanje, znatnoj populaciji sportista, istezanje pomaže u boljim performansama.

Vežbe za istezanje su sad lako dostupne na internetu, postoje i ozbiljna štiva koja su dostupna i online, te se i sve više govori o ovom aspektu i ključnom delu svake fizičke aktivnosti ai manjka iste.

Za njega je nekad dovoljno odvojiti i desetak minuta, samo je bitno vežbe istezanja pravilno uraditi kako bi imale efekta.

Stručnjaci napominju kako je vrlo bitno istezanje leđa i kičmenog stupa jednostavnim pokretima ispravljanja ili odgurivanja zida te savijanja u stranu i istezanja ruku. Ipak ta leđa imaju celodnevni zadatak da telo drže uspravnim bez preterane štednje i odmora.

Istezanje nogu i ruku pomaže kod upala i grčeva ali i ublažava tegobe kao što su „umorne noge“, otečene, sa vidno opterećenim krvnim sudovima ili lošom cirkulacijom. Uz pomoć vežbi za istezanje ekstremiteta dobijate zdravu perifernu cirkulaciju te bolju vitalnost tela i lakoću pokreta, bez grčeva i hladnih ukočenih prstiju.

Istezanje vratnog predela obavezno je za one koji provode veći deo dana u jednom položaju, sedećem za kompjuterom ili volanom. 

Jednostavne vežbe istezanja oslobodiće i ukoliko nemate nikakve tegobe vaše telo napetosti i biće svakako dobra prevencija da do nekih većih oštećenja ili bolova ne dođe.

17/06/2020 14:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments