Koji su najčešći poremećaji spavanja?

14/08/2022 11:29

Koji su najčešći poremećaji spavanja?

Spavanje je vreme za odmor i “punjenje baterija”, međutim to često nije slučaj.

Mnogi imaju problem sa nesanicom, a često je reč i o raznim poremećajima.

Poremećaji spavanja

Mesečarenje

Mesečarenje je najpoznatiji poremećaj spavanja. Faktori koji utiču na ovu pojavu su stres i nemiran san. Ono može biti opasno, naime rezultati studije su pokazali da 19 odsto odraslih koji mesečare u snu dožive povredu tokom ovih noćnih šetnji.

Sindrom uspavane lepotice

Sindrom uspavane lepotice ili Klajne-Levinov sindrom je redak neurološki poremećaj povezan sa velikom količinom sna. Većina, odnosno 70 odsto osoba koje pate od ovog sindroma su momci tinejdžeri. Simptomi su konfuzija, dezorijentisanost i bezvoljnost, a karakteristično je i to da osobe spavaju veći deo dana i noći. Stručnjaci veruju da je u pitanju poremećaj u hipotalamusu koji reguliše san i temperaturu.

Paraliza sna

Reč je o privremenoj paralizi sna. Naime, tokom REM faze sna dolazi do hipotonije ili slabljenja tonusa mišića.

Privremena paraliza nas štiti od povreda, a ponekad se dešava da se ona odvija i tokom jave. Naime, osoba iako je svesna i budna ne može da se pomeri. Stručnjaci navode da je ovaj poremećaj često povezan sa halucinacijama.

Insomnija

Dugoročan nedostatak sna može izazvati ozbiljne probleme. Ovaj poremećaj spavanja povezan je sa visokim krvnim pritiskom, srčanim napadom i gojaznošću.

Seksomnija

Ovaj neobičan poremećaj prvi put je zabeležen i opisan 1996. godine. Reč je o studiji slučaja koja je obuhvatila sedam osoba. Studija je pokazala da seks tokom spavanja može da varira od uznemiravajućeg – glasnih uzdaha, do opasnih povreda tokom mastrubacije i kriminalnih, kao što su seksualno uznemiravanje i silovanje.

Stručnjaci još uvek nemaju objašnjenje za ovu pojavu, međtim navode da su česti okidači nedostatak sna, stres, droge i alkohol.

Sindrom eksplodirajuće glave

Kada osoba ulazi u dubok san, da bi se potom iznenada probudila usled jakih zvukova koje je čula, kao da je neko odmah pored nje, to je znak da postoji poremećaj spavanja, konkretno Sindrom ekplodirajuće glave.

14/08/2022 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments