Dnevno svetlo smanjuje šanse za kratkovidost

28/03/2015 17:14

Dnevno svetlo smanjuje šanse za kratkovidost

Iako smo kao ljudska bića evoluirali dovoljno da ne moramo svaki dan provesti napolju u lovu za hranom, ali svakako da provođenje vremena unutra, bez izlaska na svetlost dana može ostaviti negativne posledice po naše zdravlje.

Od sredine 20.veka uočen je alarmantan porast ljudi koji obolevaju od miopije, ili kratkovidosti. Veruje se da je pojava miopije povezana sa provođenjem sati ispred monitora kompjutera, drugih elektronskih uređaja ili knjiga. Međutim, naučnici su dokazali da, iako se miopija može povezati sa provođenjem previše vremena gledajući u ove predmete, ipak to nije bio uzrok ove zabrinjavajuće pojave.

Ono što izaziva kratkovidost je prostor gde provodimo vreme, a ne aktivnost koju obavljamo. Istraživanje koje je izveo Donald Muti na Univerzitetu u Ohaju sprovedeno je na 500 dece uzrasta osam i devet godina, i na početku istraživanja su ih ispitivali kako provode svoje vreme. Nakon pet godina, jedno od petoro dece je postalo kratkovido. Dokazano je da na kratkovidost veliki uticaj ima vreme koje deca provode napolju. Deca mogu čitati ili igrati igre na mobilnom telefonu, sve dok su napolju, što znači da je mnogo bitnije mesto, od aktivnosti koju vrše. Zaključak do koga su došli naučnici je da je izloženost dnevnom, prirodnom svetlu ono što sprečava očne jabučice od naprezanja, što izaziva kratkovidost. kratkovidost

Nedostatak svetla smanjuje nivo dopamina u mrežnjači

Mnoga istraživanja dokazuju teoriju da svetlost ima zaštitini faktor, jer stimuliše ispuštanje dopamina, neurotransmitera u mrežnjači, koji sprečava naprezanje oka.

Dopamin u mrežnjači se stvara u toku dana, i on omogućava oku da prevaziđe poteškoće u prelasku sa dnevnog svetla na mrak i obrnuto. Dakle, ukoliko deca provode previše vremena unutra, njihovo telo ne proizvodi dovoljnu količinu dopamina u mrežnjači, što sprečava oko da se pravilno privikava sa svetla na mrak što može ostaviti trajne posledice po njihov vid.

Izgleda da su naše mame bile u pravu svo vreme! Ne samo da je igranje i provođenje vremena napolju dobro za nas u smislu fizičke aktivnosti, već je dobro i za održanje zdravog vida.

28/03/2015 17:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments