Idealan praznični saveznik: Cimet uklanja štetu izazvanu konzumiranjem masne hrane
Povezane objave
Cimet se od davnina koristi u kulinarstvu, ali i pri lečenju brojnih oboljenja. Nedavna studija pokazala je da ovaj aromatični začin ima pozitivno dejstvo na ceo organizam, a naročito na srce i krvne sudove.
Zbog antikoksidanata i antiupalnog dejstva, cimet uklanja rizik od štete izazvane masnom ishranom. Studija, u kojoj je jedna grupa učesnika 12 nedelja, uz ishranu perpunu masnoća, svakodnevno konzumirala i suplemente cimeta, pokazala je da ovaj začin sprečava nagomilavanje masnih naslaga, umanjuje nivo holesterola, a samim tim i rizik od srčanih oboljenja, izazvanih masnom hranom.
Prethodna istraživačanja pokazala su da cimet održava nivo šećera u krvi i umanjuje oštećenja izazvana stresom. Zato, ovaj začin preporučuje se i osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2.
Nuspojave konzumiranja cimeta
Cimet sadrži kumarin– hemijsko jedinjenje koje daje miris biljkama. Prevelika upotreba ovog sastojka može da izazove oštećenja jetre i bubrega.
Postoje dve vrste cimeta– cejlonski i kasija cimet. Cejlonski je originalni, nastao na Šri Lanci, dok je kasija mnogo manje kvalitetna vrsta i proizvodi se u Kini. Cejlonski cimet je pogodniji za ljudsku ishranu, jer sadrži manje kumarina, dok se kasija najčešće koristi u proizvodnji mirisnih sveća i sličnih proizvoda.
Stoga savet je umereno konzumiranje ovog začina, jer je preporučena dnevna doza kumarina je 0,1 mg po kilogramu telesne mase.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*