Ova vrsta uobičajenog stresa može prouzrokovati srčani udar

05/12/2017 09:05

Ova vrsta uobičajenog stresa može prouzrokovati srčani udar

Dokazano je da stres negativno utiče na ceo organizam, pa tako i na srce. Prema najnovijoj studiji, jedna vrsta stresa čak 13 puta povećava rizik od srčanog udara.

Stres može da uništi zdravlje na mnogo načina, uključujući moždani udar, te ispadanje zuba. Ukoliko se nervirate oko finansija, srce je ugroženo mnogo više nego što pretpostavljate, upozorili su naučnici na godišnjem kongresu Evropskog društva kardiologije.

Koja vrsta stresa najviše ugrožava srce?

Istraživači medicinske škole Univerziteta u Johanesburgu, ispitivali su 212 volontera o njhovom mentalnom zdravlju (ukljujući i depresiju, anksioznost, nerviranje,  stres na poslu i stres oko finansijskog stanja). Učesnici su imali nešto zajedinčko- nedavno su imali srčani udar.

Posle ispitivanja, pokazano je da 96% pacijenata srčani udar su dobilo nakon niza stresnih situacija, nastalih usled nerviranja oko finansija, a kod 40% njih stres je bio ogroman. Dok je stres na poslu uticao na povećanje rizika od srčanog udara za 5,6 puta, finansijske brige su čak 13 puta povećale ovaj rizik.

Naučnici smatraju da bi doktori prilikom pregleda srca i određivanja terapije, uz standardna pitanja o životnim navikama, treba da se pozabave i pitanjem stresa s kojim se pacijent svakodnevno suočava.

05/12/2017 09:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments