Kafa koju možeš da piješ i ukoliko imaš visok pritisak!

31/03/2020 12:32

Kafa koju možeš da piješ i ukoliko imaš visok pritisak!

Kafa od cikorije je veoma zdrava. U ovom tekstu ćemo vam obrazložiti zašto je dobro piti ovu kafu koju mogu konzumirati i oni sa hipertenzijom. Ovde se ne radi o kafi bez kofeina, već o prirodnoj zameni, koja je veoma zdrava.

Kafa ima mnogo kvaliteta, što ne osporavamo, ali i mnogo kontraindikacija. U slučaju visokog krvnog pritiska i lupanja srca, ako pijete tri-četiri šolje dnevno, to je ravno samoubistvu.

Ni konzumiranje kafe bez kofeina nije rešenje. Stručnjaci napominju da se konzumiranje ove kafe ne preporučuju, s obzirom na to da se u procesu ekstrakcije kofeina koriste brojne hemijske substance koje su štetne za organizam. 

Hvala Bogu, pa postoji prirodna zamena za kafu. Kafa od cikorije se dobija od korena biljke, koji se peče i sitno melje. Ovu kafu možete naći u prodavnicama zdrave hrane u više varijanti, klasična, sa leblebijama ili žitaricama, u zavisnosti od toga koja vam se više dopada. Na početku vam ukus može biti čudan, međutim za nekoliko dana ćete se navići, a prednost ove kafe je što je možete konzumirati i ako imate zdravstvene probleme.

Zašto je cikorija dobra za zdravlje?

U prvom redu zbog lekovitih svojstava, koje su poznate još iz antičkog doba. Rimljani su je koristili da bi pročistili krv, a egipćani su koristili koren da bi očistili jetru, ali i krv.

Sastojci cikorije stimulišu probavu, detoksifikuju organizam, snižavaju holesterol i šećer u krvi, čiste jetru i slezinu, smiruju nervni sistem i imaju laksativna svojstva. Inulin, vrsta vlakana koja se nalazi u cikoriji, podstiče mršavljenje i pomaže u očuvanju optimalne telesne težine. Kafa od cikorije zadovoljava osećaj gladi i daje osećaj sitosti, koji traje duže vremena.

Smiruje upalu zglobova. Cikorija se koristila kao lek za artritis. Istraživanja su poslednjih godina pokazala da ova biljka ima značajna antiupalna svojstva, zbog čega se koristi i u alopatskij medicini, kao lek za bolove uzrokovane osteoartritisom.

Kafa od cikorije se može koristiti i za pripremu kolača, kojima daje specifičnu aromu. Podstiče absorpciju gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. U isto vreme, reguliše nivo šećera u krvi i preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa ili su gojazne.

Preporučuje se konzumacija ovog napitka ukoliko ste na dijeti. Ako želite da smršate, treba da pijete kafu od cikorije u toku obroka i apetit će vam se osetno smanjiti. Ako nemate pojačan apetit, onda možete piti ovu kafu i pre obroka.

Štitin srce. Istraživanja koja su rađena na inulinu, koji se nalazi u cikoriji, su dokazala da ova supstanca snižava loš holesterol i trigliceride. Loš holesterol je jedan od glavnih razloga arteroskleroze i hipertenzije. Takođe, holesterol i trigliceridi su faktor rizika za infarkt i moždani udar. 

Napravite frape od cikorije. Kafa od cikorije se može kombinovati sa različitim sastojcima, u zavisnosti od vašeg ukusa, a neki od njih su: mleko, šećer, med, cimet, oraščić, kardamom, đumbir, šlag, itd. Ako je pomešate u blenderu sa mlekom, čokoladom, medom i kockama leda, dobićete preukusan frape, a pre svega, zdrav i osvežavajuć napitak.

31/03/2020 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments