Uticaji alkohola na opadanje kose

06/05/2021 15:52

Uticaji alkohola na opadanje kose

Nije tajna da hronična zloupotreba alkohola ima mnogo nezdravih efekata na telo, međutim nije do kraja utvrđeno kako ono deluje na opadanje kose. Zapravo, ispijanje alkohola može imati i pozitivne i negativne efekte na kosu. Vitamini za kosu, kao i šampon za rast kose, mogu da ublaže neke simptome, ali ne i da

Alkohol i gubitak kose

Gubitak kose može imati više uzroka. Iako alkohol sam po sebi ne uzrokuje gubitak kose, prekomerno pijenje može u velikoj meri doprineti nekim faktorima koji uzrokuju gubitak kose.

Prema istraživanjima, prekomerno piće se definiše kao konzumiranje više od dva pića dnevno za muškarce i više od jednog pića dnevno za žene. Ako pijete više od maksimalno preporučene količine dnevno, možda patite od jednog od sledećih efekata alkohola na kosu:

Gubitak kose usled dehidracije

Alkohol je diuretik, što znači da smanjuje proizvodnju hormona zbog kojeg telo apsorbuje vodu. To može rezultirati povećanim mokrenjem i, na kraju, dehidracijom. Hronična dehidracija može prouzrokovati suvu, lomljivu kosu i isušenu kožu. Krhka kosa ima veću verovatnoću da se odlomi, što rezultira stanjivanjem kose.

Sniženi nivoi cinka i gvožđa

Obilno piće može dovesti do smanjenog nivoa cinka i gvožđa, što je neophodno za zdrav rast kose. Nizak nivo gvožđa može dovesti do „telogenog efluvijuma“, stanja u kojem se neobična količina folikula dlake prebacuje iz faze rasta u fazu mirovanja ciklusa rasta kose, što dovodi do proređivanja kose. Nedovoljan nivo cinka može oslabiti proteinsku strukturu kose, što rezultira lomljenjem i gubitkom kose.

Problemi sa jetrom i gubitak kose

Ljudi koji hronično zloupotrebljavaju alkohol imaju veliki rizik od razvoja bolesti jetre. Oštećenje jetre može za posledicu da ima lošu probavu i smanjenu sposobnost apsorpcije hranljivih sastojaka u hrani. Bez ovih vitalnih hranljivih sastojaka, rast kose pati i kao rezultat toga, kosa može proređivati i opadati.

Ph vrednost tela

Telo ima idealnu pH ravnotežu za optimalno funkcionisanje, ali ono što konzumiramo utiče na njegov nivo. Na primer, voće i povrće imaju zdrav alkalni efekat na telo. Suprotno tome, alkohol i hrana poput crvenog mesa i mlečnih proizvoda imaju snažan kiseli efekat na telo.

Kada je nivo pH tela previše kiseo, koristi uskladištene proteine da bi uspostavio ravnotežu, a keratinski protein u kosi se smatra „nebitnim“, pa je ovaj protein iz folikula dlake često prvi koji odlazi.

Da li vam od piva raste kosa?

Hronično, obilno pijenje može štetno uticati na zdrav rast kose. Ali, pivo je možda jedini „dobar“ alkohol za kosu, jer je bogato mineralima u tragovima. Zapravo, pivo je najbogatiji izvor silicijuma u ​​prosečnoj ishrani.

Smatra se da silicijum povećava protok krvi u kožu glave, što rezultira zdravom kosom. Međutim, ne treba preterivati. Jedno malo pivo sadrži 10 mg silicijuma, što je obično dovoljno za zdravu kosu i nokte.

Suzdržavanje od alkohola?

U zavisnosti od osnovnog uzroka gubitka kose, prestanak pijenja može pomoći u podsticanju rasta kose. Pored zdravije kose, hronični teški alkoholičari, koji prestanu da piju, primećuju da imaju čistiju kožu, jače nokte, poboljšano raspoloženje i bolji san.

06/05/2021 15:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments