Pobedite vrućinu tokom letnjih noći

07/06/2017 15:22

Pobedite vrućinu tokom letnjih noći

Kada su temperature preko dana više od 30 stepeni, noć zna da bude nepodnošljiva. Vrućina remeti san i dovodi do toga da uopšte ne možemo da zaspemo.

Postoje načini da se pobedi letnja nesanica uz samo nekoliko trikova.

Kako bez klima uređaja?

Ukoliko nemate klima uređaj, postoji odličan način da ipak ohladite prostoriju. Za improvizovani klima uređaj potrebni su vam ventilator i posuda sa ledom. Ukoliko stavite posudu sa ledom ispred uključenog ventilatora, raširiće te svežinu po celoj prostoriji. Ovo je odličan način da unesete svežinu u svoju spavaću sobu. Dovoljno je da uključite ovaj “klima uređaj” i malo rashladite sobu 20tak minuta pre spavanja i zagarantovaćete sebi miran san.

Osvežavajte se u toku noći

Kako biste se osvežavali u toku noći možete koristiti bočice sa raspršivačem koje su namenjene za cveće. Na ovaj način možete da se rashladite tako što ćete se povremeno poprskati vodom. Koža će upiti ubrzo i rashladićete se za čas.

Hladan jastuk

Ako želite da spustite temperaturu tela, hladan jastuk će biti od velike pomoći. Dovoljno je da u zamrzivač na kratko stavite jastuk na kome spavate i nakon toga biće vam prijatnije kada legnete.

Osvežite pidžamu

Blago poprskajte hladnom vodom pidžamu u kojoj spavete. Ukoliko na ovaj način osvežite pidžamu lakše ćete zaspati. Kako ne biste pokvasili i dušek, ukoliko malo više pokvasite pidžamu, možete leći na peškir, za svaki slučaj.

Sprečite zagrevanje prostorija

Ukoliko u toku dana, kada je najtoplije, zamračite prostorije tako što ćete spustiti roletne i navući zavese, uspešno ćete sprečiti da se toplota probije unutra. Ovako ćete moći bar malo lakše da rashladite prostor u kom boravite.

Rashlađena stopala – rashlađeno telo

Kada se krv u teu zagreje – to najviše osete stopala, jer se upravo takva kvr najviše sliva u stopala. Ako uspete da rashladite stopala osetićete olakšanje jer će vam se i ostatak tela rashladiti. Najbolji način da ovo postignete jeste da potopite stopala u malo hladniju vodu u lavoru. Olakšanje ćete osetiti gotovo istog trenutka.

Svetlija posteljina za lakši san

Poznato je da tamna boja privlači toplotu, a to svakako nije poželjno u vrelim letnim noćima. Zato – potrudite se da vaša posteljina bude što svetlika kako biste izbegli nesanicu zbog visokih temperatura tokom najtoplijeg doba godine.

Letnjom dijetom do niže telesne temperature

Ono što vam nikako neće pomoći da zaspete kada je toplo jeste začinjena hrana koju ste jeli gotovo neposredno pred spavanje, napici sa kofeinom, alkohol i slatkiši. Umesto toga, potrudite se da pred spavanje pojedete neko voće, kao što je lubenica ili pojedite krastavac – to će vas osvežiti i pomoći vam da lakše zaspete. Sveže voće i povrće najbolji su način da pobedite letnje vrućine u toku noći i mirno spavate.

07/06/2017 15:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments