Ishrana: Navike koje povećavaju nivo holesterola

24/01/2023 11:16

Ishrana: Navike koje povećavaju nivo holesterola

Visok holesterol je najveći faktor rizika za srčana oboljenja, a kako biste to sprečili, u nastavku saznajte gde grešite, kada je ishrana u pitanju. 

Ne jedete zdrave masti

Visok holesterol znači da se LDL holesterol (loš holesterol) nagomilava u organizmu i da može dovesti do začepljenja arterija. Zdrave masti utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi, i pomažu u povećanju “dobrog” HDL holesterola.

Birate najdeblju šniclu

Kako biste umanjili rast lošeg holesterola, izaberite da umesto svinjskog mesa, jedete piletinu ili pak govedinu. Ukoliko kuvate kod kuće, šniclu prepolovite i istanjite, tako dane bude predebela. Pečenje u rerni, kuvanje i grilovanje je zdravija opcija, pa izbegavajte prženje mesa na ulju.

Ne jedete ribu

Određena vrsta ribe, kakav je losos, haringa, pastrmka i skuša, sadrži veći broj omega 3 masnih kiselina, dobrih masti, koje ne utiču na porast holesterola u krvi. Uz to, omega 3 pomažu i porastu dobrog holesterola i smanjuju krvni pritisak.

Konzumirate malo mlečnih proizvoda

Mlečni proizvodi povećavaju nivo kalcijuma što utiče na smanjenje LDL holesterola. Zato redovno konzumirajte mleko, sireve i jogurt, ali imajte na umu da ove namirnice ne budu punomasne.

Ne jedete vlakna

Kada je LDL visok, hanirnice bogate vlaknima, kakvo je voće, povrće, ovsene pahuljice i namirnice od celog zrna, smanjuju nivo holesterola i uklanjaju ga iz tela. Uz svaki obrok jedite salatu i ne zaboravite na dnevni unos voća.

24/01/2023 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments