Najčešći mitovi o vitaminima

05/10/2017 12:23

Najčešći mitovi o vitaminima

Već decenijama, suplementi vitamina naširoko se koriste kao sastavni deo zdrave ishrane. Međutim, koliko su ovi dodaci usitinu zdravi?

Da li je vitamin C broj jedan borac protiv prehlada i trebaju li nam suplementi D vitamina? U nastavku otkrijte pravu istinu o vitaminima.

Multivitamin umesto zdrave ishrane

Postoji veoma rašireni mit da ukoliko se ne hranimo zdravo, problem možemo rešiti svakodnevnim unosom kombinacije raznih vitamina. Međutim, naučnici su dokazali da osobe koje uzimaju multivitamine nisu zdravije, pa tako ovi kokteli vitamina nikako ne mogu da nadomeste ishranu bogatu zdravim namirnicama.

Vitamin C u borbi protiv prehlade

Ovaj mit je donekle tačan. Unos vitamina C umanjuje broj dana koliko smo godišnje prehlađeni, ali njegovo redovno konzumiranje ne znači nužno da se nikada nećemo razboleti.

Vitamini sprečavaju srčana oboljenja

Iako su naučnici želeli da dokažu da antioksidanti iz vitamina C, E ili B utiču na zdravlje srca, zapravo niti jedan vitamin ne umanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Ne može da škodi

Iako nemaju željena dejstva, poput umanjenja rizika od prehlade, konzumiranje suplemenata vitamina ne može da naškodi? Naravno, ovo nije istina. Brojna istraživanja su pokazala da prekomerni unos vitamina čak i uzrokuje brojna oboljenja i utiče na njihov brži razvoj. Tako je jedna studija pokazala da pilule beta-karotena kod pušača povećavaju rizik od raka pluća.

Zaključak naučnika je jednostavan: vitamini iz hrane su zdravi, a unos suplemenata može imati broje nuspojave.

05/10/2017 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments