Šta izbor hrane govori o našem raspoloženju?
Povezane objave
Kada smo tužni, posegnemo za slatkišima, a kada smo besni, jede nam se meso. Raspoloženje utiče i na izbor namirnica, kažu stručnjaci.
Psihoterapeut Sintija Paver iz Čikaga, istraživala je vezu između raspoloženja pojedinca i njegove teže za određenom hranom. Nakon eksperimenata došla je do zapanjujućih otkrića.
Prema njoj, ljudi koji su besni najčešće biraju da jedu meso, a oni koji se osećaju usamljenim uglavnom posegnu za testeninom.
Osobe pod stresom najčešće biraju da jedu grickalice poput čipsa ili krekera, jer so u ovim namirnicama utiče na nivo adrenalina.
Tužni ljudi biraju „hranu koja teši“ poput sladoleda i testenine sa sirom, a oni koji nisu emotivno ispunjeni biraju ugljene hidrate, poput slatkiša, jer im ove namirnice bude instant zadovoljstvo.
Međtuim, iako svaka od ovih namirnica privremeno utiče na poboljšavanje raspoloženja, kesica čipsa nije trajno rešenje, upozorava Sintija. „Neka od ovih stanja imaju duboke korene i mogu imati teške posledice po pojedinca, pa je stoga uglavnom potrebna stručna pomoć“, zaključuje ona.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*