Zašto je dobro piti kafu?

08/05/2018 12:11

Zašto je dobro piti kafu?

Ljubitelji kofeina se verovatno često zapitaju koliko je on zapravo zdrav, kako utiče na organizam i koliko šoljica u toku dana je preporučljivo.

Nije dobro preterivati ni sa čim, pa tako ni sa kofeinom, jer može izazvati nesanicu i nemir, kao i ubrzani rad srca. Iako, naučnici tvrde, da kofein zapravo ima i dobar uticaj na organizam. Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo piti kafu, a preporučuje se jedna do tri šoljice dnevno.

U slučaju bolesti srca

Sproveden je veliki broj istraživanja o uticaju kofeina na rad srca, a rezultati su pokazali da osobe koje unose i do tri šoljice kafe dnevno smanjuju za 19 posto rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dok je studija koja je sprovedena u periodu od 16 godina na području Evrope pokazala da je rizik od prerane smrti smanjen za 12 posto kod muškaraca i za 7 posto kod žena, koji unose više od jedne šoljice kafe dnevno.

Za zdraviju jetru

Utvrđeno je da kafa smanjuje rizik oboljenja od ciroze jetre. Nekoliko naučnih studija rezultiralo je statistikom po kojoj je taj rizik smanjen za 22 posto ukoliko se dnevno unosi jedna šoljica kafe, dok četiri šoljice dnevno smanjuju ovaj rizik i do 65 posto.

Stručnjaci navode da svaka dodatna šoljica kafe dnevno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kao i da smanjuje rizik od razvoja depresije, pogotovo kod žena.

Alchajmerova bolest, demencija i rak

Ljubitelji kofeina unosom samo tri šoljice kafe dnevno smanjuju rizik razvoja raka jetre, prostate i jednjaka, pokazala su istraživanja. Uticaj kofeina na mozak je pozitivan, prema istraživanju, osobe koje unose kofein svakodnevno imaju za 16 posto manji rizik da će oboleti od Alchajmera ili demencije.

08/05/2018 12:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments