Aktivnosti pred spavanje – za psiho-fizički balans

26/10/2016 18:19

Aktivnosti pred spavanje – za psiho-fizički balans

Redovan i kvalitetan san svakako su deo psiho-fizičkog zdravlja, ali ako želite da se još bolje osećate – obavezno uvedite ove aktivnosti pre spavanja.

Meditiranje

Meditacija je dobra za sve i predstavlja aktivnost za koju nije potrebna nikakva fizička spremnost. Dovoljno je da sednete na noge, opustite ruke i uz tri duboka udisaja pokušate da se u potpunosti opustite. Probajte da očistite svoj um – za šta će vam vremenom trebati sve manje, zato je potrebno da budete strpljivi u početku. Fokusirajte se na duboko disanje i unutrašnji mir.

Istezanje

Pred spavanje ne bi trebalo da se bavite nekim napornim fizičkim aktivnostima, ali bi istezanje zaista moglo da popravi kvalitet vašeg sna. Sedite na krevet, ispružite noge i polako spuštajte telo tako da dohvatite nožne prste. Zadržite se u položaju koji vam odgovara i ne zahteva previše napora. Vremenom ćete biti sve bolji u ovome, pa ćete uskoro bez problema moći potpuno da se spustite na noge i lagano dohvatite prste.

Poza deteta

Ova “vežba” će vam pomoći da spustite krvni pritisak i pripremite telo za spavanje. Potrebno je da zauzmete klečeći stav i da se rukama oslonite o pod. Polako širite noge, odnosno udaljavajte kolena jedno od drugog, a telo spuštajte između butina. U isto vreme lagano pružajte ruke napred kako spuštate telo između nogu, dok su vam prsti i dalje iza zadnjice. Ostanite u ovom položaju koliko god možete i dišite duboko.

26/10/2016 18:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments