10 razloga zašto telo zadržava vodu

07/03/2023 09:26

10 razloga zašto telo zadržava vodu

Ukoliko vam se desilo da se osećate naduto i ne možete da zakopčate omiljene pantalone, iako ste na dijeti i pazite šta jedete, vrlo je verovatno da telo zadržava vodu. Zašto se ovo dešava, saznajte u nastavku.

Zadržavanje vode i tzv. “vodena težina” nastaje nakon konzumiranja određenih namirnica koje utiču na to da telo nagomilava vodu. To dovodi do osećaja nadutosti i otečenosti.

Zašto nam se stomak naduvava?

  1. Preskačete antioksidante. Ove supstance potpomažu izbacivanju viška vode, a ukoliko ne konzumirate namirnice koje imaju antioksidante, može doći do otečenosti i naduvavanja stomaka. Ako dođe do ovoga, u ishranu uvrstite borovnice, paradajz, jagode, spanać, kelj i papriku.
  2. Previše soli. Neki ljudi, usled konzumiranja prevelike količine soli, otiču. Iz tog razloga, važno je da unos soli ograničite i da ga izbegavate.
  3. Previše ugljenih hidrata. Prevelika konzumacija ugljenih hidrata takođe dovodi do nagomilavanja vode u telu. Razlog se krije u tome što se ovi sastojci u telo pretvaraju u glikogen, koji daje snagu mišićima, Sa svakim gramom glikogena, telo zadržava troduplo više vode.
  4. Rigorozne dijete. Kada smo na dijetama koje uključuju veoma malu količinu hrane, kilograme gubimo odmah. Ipak, kada se vratimo normalnom režimu ishrane, dolazi do nagomilavanja vode u telu i do oticanja.
  5. Ukoliko provodite previše vremena sedeći, krv i tečnost se spušta u donje ekstremitete, što dovodi do oticanja nogu i zglobova. Redovna fizička aktivnost u ovome može da pomogne.
  6. Ne konzumirate kalijum. Banane, španat, avokado i paradajz prepunis u kalijuma, koji reguliše balans tečnosti u telu i sprečava nagomilavanje vode.
  7. Vlakna su veoma važna za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta, a njihovo nekonzumiranje dovodi do oticanja.
  8. Nedovoljno konzumiranje vode dovodi do zadržavanja tečnosti u telu, jer ćelije strepe od dehidratacije, pa čuvaju zalihe.
  9. Alkohol takođe doprinosi do dehidratacije i oticanja.
  10. Oticanje i zadržavanje vode jedan je od simptoma PMS-a
07/03/2023 09:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments