Piće koje sprečava cirozu jetre

27/04/2016 16:26

Piće koje sprečava cirozu jetre

Prema najnovijim istraživanjima, konzumiranje kafe je povezano sa smanjenim rizikom od nastanka ciroze jetre pri čemu konzumiranje dve šolje kafe dnevno može dvostruko da umanji šansu smrtnog ishoda od ove bolesti.

Istraživači iz Velike Britanije sa Univerziteta u Sauthemptonu su analizirali podatke istraživanja na pola miliona muškaraca i žena iz šest različitih država. Oni su otkrili da konzumiranje kafe može značajno da umanji rizik od nastanka ciroze jetre.

Kafa – lek za cirozu jetre

Oni su otkrili da konzumiranjem samo dve šolje kafe dnevno možete umanjiti rizik od nastanka ciroze jetre za 44%, a rizik od smrtnog ishoda ove bolesti za 50%.

kafa i čaj

Ciroza jetre može biti smrtonosna zato što povećava šanse za otkazivanje jetre i nastanak raka. Do ciroze dolazi kada se zdravo tkivo jetre zamenjuje oštećenim tkivom kao rezultat dugogodišnje izloženosti virusu hepatitisa C ili toksinima iz alkohola.

Autori su u svom radu obrazložili da kafa pored kofeina sadrži i izvesne oksidativne i antizapaljenske agense poput hlorogene kiseline, kaveola i kafestola koji štite jetru od ciroze.

Oni tvrde da postoji i indirektni efekat jedinjenja iz kafe koja blokiraju viruse hepatitisa B i C, kao i da su sprovedene studije koje povezuju unos kafe sa smanjenjem dijabetesa tipa 2.

Autori studije su u radu takođe naveli da kafa smanjuje rizik od nastajanja ciroze jetre više nego neki lekovi koji se koriste za prevenciju ove bolesti. Pored toga, oni kažu da ljudski organizam bolje podnosi kafu nego neke lekove.

Dakle, ako do sada niste pili kafu, možda je pravo vreme da počnete.

27/04/2016 16:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments