Povećavaju li energetski napici šansu za infarkt?

08/11/2022 15:47

Povećavaju li energetski napici šansu za infarkt?

Stručnjaci tvrde da određeni napici mogu uticati na povećanje rizika od infarkta.

Naime, ispijanje samo jednog energetskog pića može povećati rizik u roku od 90 minuta.

Rizični napici

Prema istraživanju, sprovedenom na Unverzitetu Teksas u Hjustonu, utvrđeno je da energetska pića sužavaju krvne sudove. Sužavanje utiče na cirkulaciju i otežava dotok krvi u vitalne organe.

Energetska pića loše utiču na želudac, na nervni sistem i mogu izazvati probleme sa srcem ukoliko se konzumiraju u većoj količini. Takođe, postoji povišen rizik od pojave metaboličkog sindroma.

Istraživanje je obuhvatilo posmatranje 44 studenta medicine.

Cilj istraživanja bio je da se proveri funkcija endotela. Reč je o sloju tkiva na unutrašnjoj strani krvnih sudova. Ranija istraživanja su pokazala da disfunkcija endotela predstavlja značajan indikator povišenog rizika od srčanog udara.

Stručnjaci su testirali funkciju endotela svakog ispitanika pre ispijanja energetskog pića i 90 minuta kasnije, odnsno nakon ispijanja. Rezultati su pokazali da je 90 minuta nakon konzumacije, prečnik krvnih sudova bio upola manji.

Ovaj, štetan efekat, odmah je povezan sa sastojcima energetskih pića, pre svega kofeinom, taurinom i šećerom.

Prema statističkim podacima, u Americi jedna trećina mladih redovno konzumira energetska pića, dok je istraživanje sprovedeno 2017. godine, pokazalo da tri limenke mogu izazvati vrtoglavicu i aritmiju kod 50 odsto tinejdžera.

08/11/2022 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments