Opuštanje je veština koja se uči – a evo i kako!

13/04/2017 16:20

Opuštanje je veština koja se uči – a evo i kako!

Osim što je postao eo svakodnevice, stres je odavno i jedan od najčešćih uzroka različitih bolesti. Upravo zato je potrebno odbraniti se od njega – što efikasnije.

Naravno, nemoguće je u potpunost ga izbeći i u svakoj situaciji se zaštiti, ali je generalno moguće opuštati se i na taj način smanjiti štetni uticaj koji stres ima na naš organizam.

Međutim, opuštanje nije nešto što je urođeno svima, pa je zato to potrebno naučiti i kao svaku drugu veštinu – savladati.

Za početak, uz pomoć ovog testa procenite u kojoj meri ste izloženi svakodnevnom stresu, a nakon toga pročitajte na koji način da se ponašate i koje aktivnosti bi trebalo da uvrstite u svakodnevnicu kako biste spasili sve zdravlje i sačuvali ga od svih efekata koje može da ostavi hroničan stres:

Za početak je potrebno ustanoviti da li ste pod hroničnim stresom ili vas svakodnevne obaveze ne opterećuju na taj način. Ovaj test je vrlo jednostavan, a potrebno je iskreno da odgovorite, odnosno da kažete da li se slažete ili ne sa tvrdnjama koje su pred vama:

Test za stres

  • Radim više od 40 sati tokom radne nedelje
  • U strahu sam zbog budućnosti i mnogi me smatraju pesimistom
  • Zbog obaveza koje se samo nadovezuju uglavnom nemam vremena za pauzu
  • Često kasnim jer pogrešno procenjujem vreme
  • U stanu imam mnogo stvari koje ne koristim i koje mi ne trebaju ali ih čuvam
  • Mislim da mi je potrebno više sna jer se često osećam umorno
  • Nemam hobi koji bi mi pomogao da se opustim i isključim iz svakodnevnih obaveza koje me optrećuju
  • Jako dugo nisam imala/imao mogućnost da odem na odmor na kom ću se zaista odmoriti
  • Deluje mi kao da ni jednoj obavezi neće doći kraj nikad i da neći završtiti sa onim što bih želela/želeo
  • Nemam vreme samo za sebe – uvek je neko u mom okruženju

Ako ste iskreno uradili ovaj test i imate više od tri potvrdna odgovora, onda je definitivno da ste previše napeti i da ste najčešće pod stresom, što može biti veoma štetno za vaše zdravlje.

Međutim, ovi saveti će vam pomoći da se opustite, a sve što je potrebno jeste da naučite ove “veštine” koje će vam biti i više nego korisne:

Kažem “ne!”

Da li inače imate problem sa tim da nekome (svima) kažete ne? Da li najčešće na pitanje da li možeš nešto – vi uvek odgovorite pozitivno?

Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog čega je neka osoba pod stresom – jer ne ume da drugim kaže “ne!” onda kada je to zaista potrebno. Napravite prioritete i bar s vremena na vreme sebe postavite na neko od viših mesta na toj listi.
Iako vam deluje kao nešto što vi nikako ne možete uraditi, ali verujte da nije tako teško reći “ne!”. Dovoljno je da posle toga obrazoložite svoj ovakav odgovor i verujte da nećete povrediti ili izneveriti osobu koja vam se obratila.

Uostalom, vama je upućeno pitanje na koje ste imali slobodu da odgovorite onako kako ste u mogućnosti da odgovorite, a to jednostavno ponekad može da znači i “ne!” – što bi to bilo čudno?

razmišljanje

“Ja-vreme”

Nikada nemate vremena samo za sebe i svoje potrebe, želje, opuštanje? Pored obaveza kojima ste svakodnevno zatrpani, uvek je i neko pored vas kome treba vaša pomoć, pažnja…

Ukoliko želite da se opustite, potrebno je da oslušnete sebe i posvetite malo vremena samo sebi. Najbolje bi bilo da to radite svakog dana – za šta vam je doboljno i pola sata – sat, a to je nešto što sigurno sebi možete da priuštite.

Isključite zvono na telefonu i uradite nešto što vam pričinjava zadovoljstvo – a pritom ne uključuje nikoga sem vas. Napravite sebi toplu, opuštajuću kupku i isključite se na neko vreme!

Usporite tempo

Iako je vaš raspored gust i imate puno obaveza, to nije razlog da srljate i brzate. Usporite tempo i sačuvaćete sebe nepotrebnog dodatnog pritiska koji dolazi u trci sa vremenom.

kafa krevet knjiga

Dovoljno je da sve radite malo mirnije – što ne znači da nećete stići sve da uradite, nego ćete samo biti pod manjim stresom dok to obavljate. Uostalom, ako ste smireniji posao će biti uspešnije obavljen.

Prostor za sebe

Još jedan od načina da se opustite jeste da pronađete adekvatan prostor koji će biti samo vaš (bar u trenutku kada vam je to potrebno). Osim toga, važno je da taj prostor bude bez dodatnog tereta u vidu nepotrebnih stvari koje se samo talože, a pritom ih ne koristite.

Ako sredite svoj životni prostor, odbacite sve što vam nije potrebno – sigruno je da ćete se osećati bolje i rasterećenije.

Dišite

etericno ulje

Naravno – svakako dišete, ali ako želite da se opustite potrebno je da dišete pravilno. Duboko disanje opušta, isprobajte s vremena na vreme, pogotovo kada osetite dodatnu napetost ili stres.

Pokušajte i sa vežbama disanja koje će vam pomoći da se opustite: Rukom zatvorite desnu nozdrvi, udahnite i izdahnite. Zatim – promenite stranu.

Postoji i još jedan način da se disanjem opustite – nakapajte 2 kapi eteričnog ulja na maramicu i udahnite taj miris. Ta opuštanje je posebno dobra vanila, dok miris lavande i ruže umiruje

13/04/2017 16:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Petar
7 godine ranije

Odlican tekst! Mozda biste mogli napisati nesto i o tome kako biti opusten i ne reagovati na uvrede, ponizenja i slicno. Hvala! Pozdrav.