Zašto se gojimo?
Povezane objave
Jasno je da je velika količina hrane jedan od najčešćih uzroka gojaznosti, kao i hrana koja se konzumira kasno uveče. Međutim, kako je moguće da neko ko jede istu količinu hrane ima kilažu koju smo imali u mlađim danima? Da li je zaista sve u odgovoru: „pa, takav mu/joj je metabolizam“?.
Gojaznost je problem svetskih razmera. Danas svaka treća osoba na svetu spada u neku od kategorija gojaznosti, a sve više je gojazne dece i omladine.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godine 2014. u 114 zemalja više od pola stanovništva imalo je prekomernu težinu.
Najidealnija odbrana protiv ovog problema je da unesemo tačno onoliko energije kroz namirnice koliko možemo da potrošimo.
Međutim, postoje i drugi razlozi za gojenje. Jedan od njih je genetska predispozicija.
Sledi niz:
- Manjak fizičke aktivnosti,
- Preskakanje doručka koji je najvažniji obrok, upravo zbog energije koja nam je potrebna u toku dana,
- Konzumiranje alkohola i cigareta u većim količinama u kontinuitetu,
- Manjak sna ili zamena noći i dana,
- Hormonski poremećaji, koje uzrokuje štitna žlezda, jer ona kontroliše metabolizam,
- Stres i lekovi (recimo, lekovi za smirenje mogu da prouzrokuju gojenje),
Pored ovih pokazatelja, jedan je vezan isključivo za naš osećaj sreće i ispunjenosti. Dakle, ne osećamo entuzijazam, svrhu i zajedništvo. Ono neretko može da dovede do depresije, zajedno uz povećanje stresa i konuzimiranje lekova, što može da uzrokuje uvećanje kilaže.
Da, postoji zavisnost od hrane
Recimo, brza hrana može da dovede do zavisnosti.
Međutim, postoje radikalniji primeri i poremećaji, kao što su anoreksija i bulimija, a posledica su nezadovoljstva svojim telom i psihom.
Dakle, u ovakvim slučajevima, osnova su psihološki, sociološki i fiziološki faktori.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*