Reakcije tela na preveliki unos soli

10/01/2017 10:09

Reakcije tela na preveliki unos soli

Da li znate koliko je soli dovoljno uneti tokom dana? A da li znate koliko vi soli unesete i da li u tome možda preterujete?

Prema mišljenju stručnjaka, dnevni unos soli ne bi trebalo da bude veći od pet grama, što predstavlja tek jednu kašičicu. Problem je u tome što ne možemo znati tačno koliko smo soli pojeli – jer se ona nalazi u mnogim namirnicama, pa čak i u onim koje nam ne deluju slano.

Ako želite da znate da li unosite previše soli u organizam, potrebno je samo da obratite pažnju na signale koje vam daje telo i pokušate da unos soli maksimalno smanjite:

Suva usta

Ukoliko ste često žedni – to je najočigledniji znak da ste jeli previše slane hrane ili previše slanu hranu. Žeđ nastupa kada organizam dehidrira, a tada je voda neophodna kako bi se regulisala potrebna proizvodnja telesnih tečnosti.

Jaka glavobolja

Naravno, nije svakak glavobolja povezana sa prevellikim unosom soli, ali s obzirom na to da je so povezana sa povišenim pritiskom – velike su šanse da ćete imati glavobolje upravo zbog toga. Ove glavobolje su specifične jer u tim slučajevima imate osećaj da će vam glava eksplodirati.

Natečene ruke

Iako se niste ugojili – primećujete da su vam ruke deblje, a prsti jednostavno broj manji od prstena koji inače nosite. Upravo je ovo jedan od simptoma da unosite previše soli na dnevnoj bazi jer se na taj način voda u organizmu predugo zadržava i dovodi do nadimanja, pa prvo natiču upravo ruke i noge.

Loša koncentracija

Mozak prestaje da radi kako bi trebalo upravo onda kada dođe do dehidratacije koja često može biti posledica prevelike količine soli koju konzumiramo. Pad koncentracije dešava se upravo zato što je mozgu potrebno više kiseonika i zdrav organizam kako bi bio produktivan.

Čest odlazak u toalet

Veća konzumacija vode dovodi do češće posete toaletu, ali isto može biti i sa povećanim unosom soli. Razlog za to je jednostavan – bubrezi moraju da rade prekovremeno kako bi se rešili soli u organizmu, zbog čega češće imamo osećaj da nam se piški.

10/01/2017 10:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments