Šta sve treba da znate o “praznim kalorijama”

05/08/2022 10:09

Šta sve treba da znate o “praznim kalorijama”

Takozvane prazne kalorije deo su neke hrane i pića koje imaju veoma malo ili pak nimalo nutritivnih vrednosti.

Kalorije su jedinice u telu koje stvaraju energiju i utiču na svaki naš pokret- od treptanja do trčanja. U naučnim okvirima, kalorije su zapravo kilogram kalorije (kCal)- jedinica energije sastavljena od hiljada “malih kalorija” kojima se meri nivo energije u hrani.

Kalorije su esencijalne za život čoveka, a preporučena dnevna doza jeste oko 2 hiljade kalorija. Naravno ovaj broj se smanjuje ili povećava u zavisnosti od individue i njenih navika.

S druge strane, prazne kalorije imaju veoma mnogo kaloričnih vrednosti, ali veoma malo hranljivih. Ovo znači da telo proizvodi energiju uz pomoć praznih kalorija, ali ne dobija nutrijente i minerale potrebne za celokupno zdravlje.

Prazne kalorije se dele na tri grupe: šećer, masti i alkohol, a one se najčešće nalaze u brzoj hrani, grickalicama, sokovima i slatkišima poput bombona, sladoleda i čokoladica.

Ukoliko želite da ostanete zdravi, nutricinisti savetuju da izbegavate ove namirnice. Isplanirajte svaki obrok unapred i radije izaberite kuvana jela, voće i povrće.

Prilikom kupovine namirnica, na ambalaži obratite pažnju na:

  • aminokiseline
  • vlakna
  • antioksidante
  • vitamine, poput vitamina A, B i C
  • minerale, poput magnezijuma i kalcijuma
05/08/2022 10:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments