Jede vam se slatko ili slano? Evo šta vam telo poručuje!

28/08/2017 19:42

Jede vam se slatko ili slano? Evo šta vam telo poručuje!

Svi smo imali te iznenade „napade gladi“ kada nam se jako jede nešto jako slatko, slano ili pak masno. Evo za čim naše telo zapravo žudi!

Nedostatak magnezijuma

Ukoliko vam se jako jede čokolada, prema naučnicima, to je znak da imate hroničan nedostatak magnezijuma. Potrebe za ovim mineralom rastu u stresnim situacijama, a njegov nedostatak nadomestićete konzumiranjem orašastih plodova, semenkama i zelenim lisnatim povrćem. S druge strane, u 100 grama tamne čokolade nalazi se čak 176 mg magnezija, što je polovina preporučenog dnevnog unos. Stoga, ukoliko izaberete čokoladu, radije se odlučite za crnu.

Manjak soli

Ukoliko imate potrebe da stalno pijete kafu ili čaj, to je znak da u organizmu nedostaju važni nutrijenti poput fosfora, sumpora, soli i gvožđa. Manjak fosfora nadomestićete konzumiranjem jaja, ribe, mlečnih proizvoda i piletine, dok ćete manjak sumpora regulisati unosom jaja, crnog i belog luka, te zelene salate i avokada. Dok se manjak soli reguliše unosom jabukovog sirćeta ili morske soli, gvožđe ćete nadomestiti jedući džigericu, španat, blitvu i cveklu.

Nedostatak kalcijuma

Potreba da jedete masnu i začinjenu hranu, poput čipsa i pomfrita, stručnjaci objašnjavaju nedostatkom kalcijuma. On se nalazi u mleku, jorutu, sardinama, lososu i brokoliju, stoga se potrudite da ove namirnice uvrstite u svoj svakodnevni meni. Kalcijum, kao što je poznato, utiče na pravilan rast kostiju i na njihovu izdržljivost, a njegov nedostatak može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme.

28/08/2017 19:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments