Šta je telu potrebno pre i nakon treninga?

03/08/2021 13:18

Šta je telu potrebno pre i nakon treninga?

Izbalansirana i pravilna ishrana uz trening je jedini put do zdravog i željenog izgleda. Međutim, svaka osoba ima svoje navike, metabolizam i određene sklonosti, zato je neophodno konsultovati se sa nutricionistima i profesionalnim trenerima pre nego što se započne sa ozbiljnim naporima. 

Stručnjaci navode da ipak postoji nešto što je zajedničko za sve, a to je da telo mora dobiti odgovarajući hranjive materije i pre i posle vežbanja, odnosno napora. Pola sat do sat, pre treninga, treba uneti u organizam ugljene hidrate, jer je telu neophodna energija kako bi izdržao sve predviđene napore.

Posle treninga mnogi troše proteinske napitke, a skorija istraživanja pokazuju, da čak 90 odsto osoba nakon vežbi ne treba da ih konzumira.Umesto njih treba konzumirati namirnice koje sadrže oko 20 odsto proteina i manji postotak ugljenih hidrata. Praktično to znači da bi voćni jogurt bio dovoljan ili čokoladno mleko, koje se pokazalo kao najbolje kada se radi o oporavku mišića nakon treninga.

saznajte još i Šta treba znati o treniranju?

Na listi poželjnih namirnica koje bi trebalo konzumirati pre treninga, našla se i kafa. Naime, poželjno je popiti oko sat vremena pre vežbanja, jer ona deluje kao stimulans. Kofein deluje na centralni nervni sistem, stimulišući ga, ali i povećava stanje poznato kao “feel good”.

Istraživanja pokazuju da unos kafe pre treninga, pomaže osobi da lakše i bolje vežba, ali i da smanjuje apetit nakon. Te prema istoj studiji, oni koji su kafu bili pre treninga, u toku dana bi pojeli 72 kalorije manje i lakše podnose glad.

Kafu telo brzo apsorbuje, a vrhunac uticaja na telo kreće se od 30 do 75 minuta, nakon ispijanja. Uz kafu je neophodno piti i vodu, kako bi organizam bio idealno hidriran. Međutim, oni koji pate od nesanice, a treninge praktikuju uveče, savet je da preskoče kafu, koju mogu zameniti čajem, koji sadrži manju koncentraciju kofeina.

možda vas zanima i Vežbe i kalorije: ko je su najdelotvornije?

Naporni treninzi zahtevaju i oporavak mišića, odmorom i određenim hranjivim materijama. Kao što smo napomenuli proteiski šejkovi većini ljudi ne treba, a uz to mnogi ne bi trebalo da troše ni smutije. Ovi napitci su bogati vitaminima i mineralima i to je sve što sadrže. Imaju tek nešto vlakana, ali nemaju proteina niti složenih ugljenih hidrata, koji su telu neophodni posle treninga.

Sadržaj prirodnih šećera iz bilo kojeg slatkog napitka, posle treninga, može da dovede do pada energije. Posebno treba izbegavati smutije sa velikim brojem kalorija, jer oni mogu da izazovu još i nadutost. Preciznije, nakon treninga treba izbegavati sve što izaziva probleme sa varanjem i dodatno dehidrira telo: alkohol, masna i teška hrana, hranu bogatu vlaknima…

03/08/2021 13:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments