Šta treba znati o treniranju?

08/07/2021 14:01

Šta treba znati o treniranju?

Sport je važan kako za fizičko, tako i psihičko zdravlje. Treniranjem se popravlja i utiče na kvalitet života, međutim treninzi moraju biti pravilno osmišljeni, jer u protivnom nepravilno vežbanje može imati više štete nego koristi.

Kako piše portal N1, neminovno je da prilikom vežbanja pravimo greške, ali one moraju biti minimalne kako zdravlje ne bi bilo narušeno. Nova “normalnost” života uslovljena pandemijom i fizičkom distancom, mnoge je naterala da sami vežbaju i osmišljavaju programe treninga vodeći se raznim savetima dostupnim na internetu. Posebno je to opasno, ako je savedovac neuk.

Postavljanje cilja – kako navodi stručnjak, prva greška koju ljudi čine je da nemaju jasno utvrđen krajnji cilj vežbanja. Zato je neophodno da se na samom početku procesa postave ciljevi, ali uz dogovor sa stručnim i iskusnim trenerima, kao i lekarima, ako je to neophodno. Takođe, važno je da se od postavljenih ciljeva ne odstupa.

možda vas zanima i: Vežbe i kalorije: ko je su najdelotvornije?

Ishrana – druga najčešća greška je zanemarivanje ishrane kao i njen kvalitet. Ukoliko se ne hrani pravilno i neobraća pažnja na ishranu, ono može da poništi proces napretka. Kako vadode treneri, treba izbegavati preterano unošenja soli, masti, ugljenih hidrata, kao i jela i pića koja sadrže rafinisani šećer i alkohol. Preporučuje se konzumiranje sirovog voća i povrća uz umereno unošenje ribe, životnjskog mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Što se suplementacija tiče, pre početka upotrebe istih, neophodno je razgovarati sa stručnim kadrom, jer je najvažnije utvrditi da li postoji realna potreba za njima.

Plan i program treninga – program treninga prilagođen cilju, potrebama, mogućnostima i vremenu, gotovo najvažniji tokom treniranja. Program je treba da kreiraju iskusni treneri, najpre zbog mogućih grešaka koje neiskusni često prave. Neki od problema koji se javljaju su: pretreniranost, neadekvatno zagrevanje za predstojeći napor, stalno ponavljanje istih vežbi sa istim opterećem, nedovoljno dobar kvalitet izvođenja vežbi i loš izbor vežbi.

San – kako bi telo moglo da isprati postavljene ciljeve, ono mora biti i odmorno. A najčešće se zanemaruje taj deo, a sve zarad brzog napretka. Neredovno spavanje, ali i sam loš kvalitet sna naštetiće organizmu. Neophodno je dovoljno i redovno spavati kako bi telo moglo da iznese planirane vežbe, ali i je važan i za uspostavljanje koncentracije i generalno za opšte zdravlje.

08/07/2021 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments