Kuhinjske krpe i peškire treba prati odvojeno

13/03/2021 13:45

Kuhinjske krpe i peškire treba prati odvojeno

Ukoliko kuhinjske krpe i peškire peremo zajedno, u veš mašini, može doći do kontaminacije i širenje štetnih bakterija i klica. A, tu grešku gotovo svi prave, jer nikome ne pada na pamet da ih razdvoji, kao što to radimo sa odećom, koja se razlikuje po boji i materijalu.

Kuhinjske krpe koristimo i za brisanje ruku prilikom kuvanja, ali i za čišćenje kuhinjskih površina. Kuhinjske krpe su zbog čestog korištenja vlažne, zbog čega su idealno mesto za razvoj raznih klica. Ako krpe peremo zajedno s peškirima, klice se vrlo lako mogu prošiti i na njih. Zato stručnjaci preporučuju da se kuhinjske krpe i peškiri peru odvojeno na visokim teperaturama. Prilikom pranja treba voditi računa o količini praška. Treba da ga ima dovoljno, jer ušteda na prašku, može uticati na krajnji rezultat. Da bi se izbeglo širenje bakterija, peškire treba prati na svaka četiri dana i to najbolje na 90 stepeni.

Slično je i kada se radi o higijeni prostirki, koje se često mogu videti u kupatilima, u kombinaciji sa peškirima za lice ili bilo kojim drugim peškirima. Na prostirkama se nalazi niz bakterija, te i ih ne treba mešati sa krpama i peškirima i truditi se da se peru na što višim temperaturama.

Stručnjaci još savetuju i da kada se peru kuhinjske krpe, koje često pokupe mirise kuvanja, u mašinu ubaciti malo sirćeta i sode bikarbone, pa će se neprijatni mirisi neutralisati.

Peglanje

Jedan od, naizgled, beznadežnih kućnih poslova je peglanje. Međutim, ono je neophodno. Mnogo bitniji efekat peglanja od estetskih zahteva je higijena, jer pegla za veš u potpunosti, posle pranja, dezinfikuje sve tkanine, uklanja mikrobe i sprečava pojavu infekcija i iritacija.

Da bi taj posao bilo lakši evo par saveta:

Jedan od prvih koraka ka bržem peglanju je sortiranje odeće. Mnogo je brže da razvrstate košulje, osetljive bluze, haljine, komade sa aplikacijama, našivenim perlicama, od posteljine, peškira, belog veša.

Peglanje osetljive odeće je sporo, pipavo i mora se peglati na nižim temperaturama. Pripremite peškir, kao i vlažnu pamučnu krpu za peglanje ove garderobe i tako ćete biti sigurni da se ništa neće istopiti ili iskidati.

Rasporedite veš tako da slične komade peglate za redom. Razvrstajte stvari po dužini i vrsti. Brže se pegla kada su vam na gomili prvo košulje koje zahtevaju puno okretanja, nameštanja i mnogo pažnje od peškira ili stolnjaka, posteljine koje možete ostaviti za kraj, kada se već umorite.

Nemojte preskakati, ostavljati one komade koji su vam najteži za peglanje za kraj, tako ćete brzo odustajati od njih. Veoma bitan faktor pri peglanju je i daska za peglanje i njena navlaka. Najlakše se veš pegla pomoću daske. Naravno, navlaka za peglanje mora da bude zategnuta, savršeno ravna kako se nabori ne bi prenosili na veš koji se pegla i da on ne beži. Kvalitetne navlake za peglanje provode toplotu kroz tkaninu, i tako ubrzavaju peglanje, jer skoro da nema potrebe okretati odeću da bi se peglalo s obe strane.

 

pročitajte i kako da vam veš ostane u paru:

Trik kako da više nikada ne izgubite čarapu prilikom pranja

13/03/2021 13:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments