Naučnici korak bliže ka kontrolisanju energije dobijene iz nuklearne fuzije

02/02/2022 18:45

Naučnici korak bliže ka kontrolisanju energije dobijene iz nuklearne fuzije

Naučnici su napravili veliki korak ka pretvaranju energije fuzije u održiv izvor energije.

Ovo istraživanje bi moglo omogućiti stvaranje potpuno nove vrste održivog izvora energije, koji bi zauzvrat mogao revolucionizovati način na koji naš svet funkcioniše u energetskom smislu.

Nuklearna fuzija je možda najpoznatija kao proces koji pokreće zvezde. Istraživači se nadaju da bi se mogao spustiti na Zemlju i iskoristiti kao održiv izvor energije. Međutim, kreiranje kontrolisane fuzije u laboratorijama pokazalo se izuzetno teškim. Naime, koristi se mnogo više energije nego štose proizvodi, tako da ona ostaje u velikoj meri beskorisna u velikim razmerama.

Ipak, naučnici sada kažu da su uspešno izgradili proces koji omogućava samozagrevanje materije kada je u stanju plazme, koristeći nuklearnu fuziju, što bi moglo da predstavlja veliki korak ka praktičnoj upotrebi nuklearne fuzije. Istraživanje je opisano u studiji „Sagorevanje plazme postignuto inercijskom fuzijom“, upravo objavljenoj u časopisu Nature.

Prateći rad u Nature Physics opisuje kako su naučnici uspeli da uspešno optimizuju svoj eksperimentalni dizajn. Revolucionarni eksperiment je tek odgovor na samo jedno od brojnih pitanja koja okružuju nuklearnu fuziju, a još mnogo posla ostaje da se uradi. Ipak, eksperiment je zadovoljio ključni zahtev za samoodrživom fuzionom energijom, kako je zamišljeno i čemu se nadalo.

Ukratko, istraživači su bili u stanju da komprimuju i zagreju plazmu, koja će se zatim zagrejati samim reakcijama, omogućavajući energiji da se održi. Da bi sproveli istraživanje, naučnici su iskoristili izotope vodonika deuterijum, koji se može naći u morskoj vodi, i tricijum koji se proizvodi u reaktoru. Koristili su ih za stvaranje zapaljene plazme.

U zapaljenoj plazmi, čestice koje nastaju kada se jezgra spoje tada postaju glavni izvor zagrevanja same plazme. U četiri različita eksperimenta, opisana u radu, istraživači su uspeli da generišu više od 100 kilodžula energije. U jednom od njih, istraživači su dobili 170 kilodžula energije iz sfere veličine milimetra, koja je sadržala manje od miligrama izotopa. Iako je to daleko više energije nego što je uloženo u gorivo, što pomaže u prevazilaženju višegodišnjeg problema da nuklearna fuzija zapravo koristi više energije nego što proizvodi, to je i dalje samo relativno mala količina ukupno gledajući.

Šupljina unutar koje se odigrava proces i laser potreban za njegovo zagrevanje i dalje koriste mnogo više energije. Međutim, naučnici su pozdravili „preciznost i kontrolu“ eksperimenta i rekli da bi to moglo dovesti do većeg napretka u budućnosti.

„Ostaje nejasno da li će ovo istraživanje dovesti do održivog budućeg izvora energije“, napisao je Najdžel Vulsi sa Univerziteta u Jorku, u propratnom članku. „Ali cilj razvoja goriva koje ublažava opasnosti od klimatskih promena, a istovremeno nam omogućava da uživamo u prednostima električne energije, očigledno je vredan truda.“

02/02/2022 18:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments