Nova mapa Saturnovog satelita otkrila sličnosti sa Zemljom

05/02/2018 10:36

Nova mapa Saturnovog satelita otkrila sličnosti sa Zemljom

Kasini misija se završila u septembru, a sada konačno, istraživači su, zahvaljujući podacima, uspeli da naprave celokupnu mapu Saturnovog najvećeg satelita.

Pored prstenova, planeta Saturn je jedinstvena i po mnogobrojnim satelitima. Svemirska letilica Kasini je iz tog razloga credno istraživala Saturn, a sada, konačno, istraživači su uspeli da, na osnovu podataka, otkriju brojne zanimljivosti.

Šta je Kasini otkrio na Titanu?

Titan je najveći Saturnom satelit, a zahvaljujući Kasiniju, istraživači su napravili detaljnu mapu koja je pokazala brojne zanimljivosti.

Pored toga što je Titan jedini drugi objekat u Solarnom sistemu koji ima stabilnu tečnost (etan i metan) na površini, pokatano je da je nivo mora na ovom satelitu sličan nivou mora na našoj planeti.

Foto: NASA

Ovo implicira da tečnost na Titanu teče ispod površine satelita, slično kako to voda čini na Zemlju, ispod stena i kontinenata. Većina Titanovih jezera nalati se na oštrim depresijama, hiljadama kilometara visokim.

Razumevanje kako su nastale, pomoći će naučnicima da razumeju ciklus samog metana. Uz to, Kasini je otkrio da na Titanu postoje i omanje planine, visine oko 700 metara.

05/02/2018 10:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments