Venecija je starija nego što smo mislili

18/12/2017 14:02

Venecija je starija nego što smo mislili

Venecija, jedinstven grad i nadasve čuvena, odredište je na milion turista svake godine. Uprkos tome što se verovalo da je Venecija nastala u doba drevnih Rimljana, kao i većina italijanskih gradova, nova istraživanja pokazala su da je ovaj grad nešto stariji.

Izgrađena na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente u Venecijankoj laguni, ovim gradom, umesto ulica, proteže se sklop kanala. Duž njih, izgrađene su crkve i palata, zbog čega je Venecija, sa svim svojim kanalima, spomenik Svetske baštine UNESCO-a.

Dosad, iz istorije smo učili da je Venecija dobila ime po narodu Veneti, koji su počeli da naseljavaju ovaj prostor. Njena istorija započinje pljačkama varvara na susedne rimske imperije, kada se stanovništvo sklanjalo i bežalo na ostrva Venecijanske lagune. U to vreme, nastaje i niz drugih naselja, koji u 7. i 8. veku stvaraju vizantijsku vlast, vezanu za Carigrad morem. Venecija, vremenom, postaje prestonica čuvene Mletačke republike, a u Srednjem veku, ona jača svoju moć.

Danas, Venecija važi za romantični grad, prepun bogate kulture i istorije. Zbog autentičnog prostora, privlači na hiljade posetilaca širom sveta. Pored turista, Venecija je interesantna i naučnicima, koji su nedavnim otkrićem promenili istorijsku ličnu kartu ovog grada.

Kada je nastala Venecija?

Naime, ispod poda u Crkvi Svetog Marka, arheolozi su otkrili dva kamena stara 1300 godina, što bi, ukoliko se dokaže autentičnost, Veneciji dodalo 180 godina života.

“Većina italijanskih velikih gradova datira iz doba Rimljana, ali Venecija je izuzetak”, izjavio je Albert Amerman sa Kolgejt Univerziteta iz Njujorka. Iako se u Torčelu, naselju u okrugu Venecije, u regionu Veneto, vidi priustvo Rimljana, u Veneciji dosad nije oktiven niti jedan ostatak ovog naroda.

Umesto toga, verovalo se da istorija Venecije počinje u 9. veku, a lokalna predanja tvrde da su mošti Svetog Marka doneta u ovaj grad 828 godine nove ere. Nekoliko godina kasnije, sagrađena je Crkva Svetog Marka.

Sada, Amerman i njegov tim, misle da imaju dokaze da je Venecija ipak sagrađena ranije, a dalja istraživanja su neophodna kako bi potvrdili svoju tvrdnju.

18/12/2017 14:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments