Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske o implementaciji projekta “Tehnopark Srbija 2“

30/12/2019 12:18

Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske o implementaciji projekta “Tehnopark Srbija 2“

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge potpisali su Memorandum o razumevanju Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske o implementaciji projekta “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.

Vlada Švajcarske doniraće u naredne četiri godine 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.

Ministar je izrazio zahvalnost Vladi Švajcarske i rekao da mu je izuzetno drago što ima priliku da u ime Vlade Republike Srbije potpiše ovaj Memorandum kojim će biti unapređeni uslovi za dalji razvoj mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

On je ocenio da Naučno tehnološki park u Beogradu dobro funkcioniše i da ima značajnu ulogu u podsticanju inovacija i unapređenju preduzetništva.

“Što se tiče razvoja ostalih naučno-tehnoloških parkova u Republici Srbiji, tu smo napravili izuzetan iskorak:  gradimo naučno-tehnološke parkove u Novom Sadu i Nišu, uz dodatne objekte za NTP Čačak i NTP Beograd. Očekujemo da tehnološki parkovi u ovim gradovima budu uspešni kao ovaj na Zvezdari i zato nam je tako značajna ova  podrška švajcarske vlade”, kako bi što pre postigli taj efekat, rekao je ministar.

Cilj projekta je unapređenje konkurentnosti i povećanje izvoza visokotehnoloških kompanija iz Srbije. Projekat se nadograđuje na prethodni, finansiran takođe od švajcarske vlade, uz čiju podršku je uspostavljen i razvijen prvi funkcionalni naučno-tehnološki park u Srbiji – Naučno-tehnološki park Beograd, u kome se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija.

Tokom realizacije novog projekta, zahvaljujući postignutim rezultatima, model, znanje i iskustvo NTP Beograd biće preneti u Niš i Čačak kako bi se pomogao razvoj naučno-tehnoloških parkova u ovim gradovima i kako bi se osposobili da podrže razvoj inovacija u svojim regionima.

30/12/2019 12:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments