Ostrvo u obliku suze ukazuje na opasno mesto u vreme kada je Mars imao vodu

20/10/2021 11:51

Ostrvo u obliku suze ukazuje na opasno mesto u vreme kada je Mars imao vodu

Mada to ne možemo tvrditi s apsolutnom sigurnošću, postoje brojni nagoveštaji da je Mars nekada bio nalik Zemlji, s tekućom vodom i atmosferom.

Mars je sada mrtva planeta, mada ljudi maštaju o tome da ga ožive.

Uprkos opštem konsenzusu da je voda postojala u tečnoj formi u davnoj prošlosti na površini „Crvene planete“, nije ostalo mnogo tragova koji bi to dokazivali. Ipak, jedan od njih je pred nama, a NASA i Univerzitet u Arizoni kažu da dotična fotografija prikazuje jedno od retkih poznatih mesta na planeti, koja su jasan znak vodenog toka koji je postojao u prošlosti.

Fotografija je snimljena 2016., HiRISE kamerom na Mars Reconnaissance Orbiteru, s visine od oko 275 kilometara, da bi se tek nedavno vratila pod lupu naučnika. Na njoj je prikazan mali izlazni tok iz takozvanog „Liti Valis“ regiona, zajedno s onim što istraživači opisuju kao „ostrvo u obliku suze“.

Da bi ono što vidimo dobilo smisao, treba da u obzir uzmemo sledeće: okrugla depresija na većem kraju ostrva je udarni krater. Njegova lokacija, kako NASA spekuliše, mesto je iz kojeg je nekada dolazila voda, s „repom“ usmerenim nizvodno.

Krater je stvoren udarom meteora, dok je samo ostrvo rezultat „ekstremnih poplava“ u regionu. Takođe, postoje znaci toka lave (ivice kanala), pri čemu je cela formacija savršena mešavina osobina stvorenih „periglacijalnim, vulkanskim, fluvijalnim, udarnim i eolskim procesima, sve na jednom mestu“.

Takođe pruža sliku o onome što je pre mnogo milijardi godina moralo biti neverovatno opasno mesto.

20/10/2021 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments