NASA izumi koje svakodnevno koristimo

02/10/2019 11:18

NASA izumi koje svakodnevno koristimo

Postoje ogromne šanse da neke proizvode i predmete koje svakodnevno koristite zapravo su osmislili naučnici iz NASA.

Iako vlada uvreženo mišljenje da se NASA bavi samo svemirskim problemima (odeća astronauta, ishrana astronauta itd.) , brojni njeni izumi koriste se u svakodnevnom životu. U nastavku saznajte i koji.

NASA izumi koje koristimo svaki dan

Laptopovi

Portabl kompjuteri, bez kablova i dodatne opreme zapravno su produkt NASA naučnika. SPOC- portabl kompjuter nalik današnjem laptopu osmislili su u NASA, a kasnije, prilagođeni su civilnoj upotrebi.

GSP

Satelitska navigacija GSP ima tačnost od 5 centimetara. Devedesetih godina prošlog veka, naučnici iz NASA su osmislili ovu navigaciju, koju danas koristimo na kompjuterima, smartfonima…

Memorijska pena

Dušeci, prekrivači i jastuci od tzv. memorijske pene nastali su upravo zahvaljujući NASA. Naravno, isprva, naučnici su tražili materijal koji će biti udoban pilotima i astronautima tokom dugog putovanja u svemir, a kasnije, ovaj materijal je počeo svakodnevno da se koristi.

Insulinske pumpe

Eksterne insulinske pumpe, koje prate nivo šećera u krvi i šalju signale da se otpusti insulin u telo bazirane su na NASA istraživanju koje je primarno za cilj imalo da se izdaleka prati zdravtsveno stanje astronauta.

Dohrana za bebe

Formula za bebe nastala je tokom eksperimenata NASA naučnika da održe život tokom dugih misija na Mars. Oni su otkrili prirodan izvor omega 3 masnih kiselina koje se nalaze u majčinom mleku i igraju ključnu ulogu u ishrani novorođenčadi.

Filtriranje vode

Filteri za vodu osmišljeni su u NASA laboratorijama i to davnih šezdesetih godina prošlog veka.

02/10/2019 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments