Naučnici veruju da naša planeta ovako zvuči u svemiru

20/12/2017 11:14

Naučnici veruju da naša planeta ovako zvuči u svemiru

Od 19. veka, naučnici pokušavaju da otkriju kakve zvukove naša planeta proizvodi u svemiru, a sada, konačno, izgleda da su usnimili kako naša Zemlja zvuči.

Šta bi po vama bili najvažniji zvukovi Zemlje? Jingle Bells (“Zvončići, zvončići”) je prva pesma koja je uživo izvedena u svemiru, a za to su zaslužni astronauti Tom Staford i Veli Šira misije Džemini 6 koji su 16. decembra 1965. godine.N Nakon toga, svemirom putovale su melodije Bitlsa, Roling Stounsa, Kvina i Stinga, a sve ove pesme predstavljale su Zemlju i njenu istoriju, ali one zapravo nisu doslovni zvuk koji naša planeta pravi.

Kako Zemlja zvuči u svemiru?

Već dva veka, naučnici razmišljaju o tome kako bi naša planeta mogla da zvuči, a sada, konačno, istraživači sa Instituta Globalne fizike iz Pariza, nakon proučavanja jedanaestomesečnih seizmografskih podataka sa stanica u Indijskom okeanu, izvukli su audio snimak Zemljinog “glasa”.

Prvi put, ovaj zvuk snimljen je 1959. godine, a 1998. u Tokiju, dokazano je da ovo jeste zvuk sa Zemlje. U pitanju su zapravo slobodne oscilacije, odnosno mikro seizmološke aktivnosti nastale od vibracija same Zemlje. Naučnici i dalje nemaju odgovor šta proizvodi ovaj zvuk, a postoje teorije da je ovo zapravo zvuk okretanja naše planete.

U videu poslušajte kako to Zemlja zvuči.

20/12/2017 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments