Zbog čega je ugroženo dve trećine Android telefona?

21/01/2016 13:10

Zbog čega je ugroženo dve trećine Android telefona?

S obzirom na to da Android operativni sistem, koji se koristi na savermeni pametnim telefonima i tablet računarima, koristi Linux sistem, dve trećine mobilnih uređaja može biti ozbiljno ugroženo.

Bezbednosna kompanija “Perception Point” iz Izraela otkrila je da postoji greška u Linux kernelu, zbog čega je lakše preuzimati kontrolu nad ovim operativnim sistemom.

Za sada još uvek nije primećen ni prijavljen slučaj zloupotrebe ovog baga koji se nalazi u Linuxu, ali je zbog njega ugrožen i veliki broj mobilnih telefona i tablet računara.

Bag, koji je kompanija “Perception Point” nazvao CVE-2016-0728 nalazi se na više desetina miliona računara i na 66 odsto svih Android pametnih telefona i tableta.

Greška u programu nalazi se u keyring-u koji za funkciju ima da čuva podatke korisnika. Problem je to što je “Perception Point” otkrio da je moguće ubaciti kod koji može zameniti neki podatak u login-u i na taj način preuzeti podatke korisnika, preuzeti kontrolu na Androidom i napasti rutere.

Ovaj bag se nalazi na Linux kernel 3.8 verziji koja je nastala 2013. godine, ali je ipak te sada pronađen, zbog čega i jeste ugrožen tako veliki broj Android mobilnih uređaja – jer se bag nalazi i na uređajima sa Android KitKat ili nekom novijom verzijom operatovnog sistema.

21/01/2016 13:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments