Merkur, planeta najbliža Suncu na sebi ima naslage leda

23/03/2020 09:29

Merkur, planeta najbliža Suncu na sebi ima naslage leda

Merkur je planeta Sunčevog Sistema koja je najbliža Suncu. Ova planeta predstavlja jedan vreli svet. Danju, temperature dostižu 430 stepeni Celzijusa, a noću padnu na -180. Zatim postoje mesta na Merkuru koja Sunce ne osvetljava.

Kao i kod Meseca, polovi Merkura su regije koje su stalno u senci. Ovo su zone pune kratera i večno su u mraku, bez obzira na udaljenost od Sunca.

Na planeti je nađeno i nešto začuđujuće – naslage leda. Sasvim je neočekivano što se na ovoj vreloj planeti nalazi led. Ipak, ovaj fenomen je objašnjiv, naime, asteroidi, komete i meteoriti mogu doneti led onda kad udare u neku planetu, a ako se to desilo na polovima Merkura, gde sunčeva svetlost ne dopire, voda bi ostala u zaleđenom stanju.

Za održanje leda na planeti može biti zaslužna upravo ekstremna toplota. Zvuči neverovatno, ali ovaj fenomen je od ranije poznat. Ovaj hemijski proces je poznat od šezdesetih godina prošlog veka. Minerali iz tla sadrže okside metala, koje su bombardovane naelektrisanim česticama protona, koje je doneo solarni vetar. Rezultat toga su molekularni kiseonik i voda. U specifičnim uslovima na ovoj planeti, u velikim vrućinama, molekuli H2O se podižu sa tla. Tako da mogu stići i u druge delove planete, pa i u tamne kratere na polovima, gde se pretvaraju u led.

Ovaj proces može biti zaslužan za postojanje oko 10% leda na Merkuru, navode stručnjaci.

  

23/03/2020 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments