Nešto čudno šalje talase iz centra naše galaksije

13/10/2021 12:52

Nešto čudno šalje talase iz centra naše galaksije

Čudni radio signali dolaze iz pravca centra galaksije, a mi nismo sigurni šta ih emituje.

Čini se da se aktiviraju i isključuju nasumično, a njihov izvor mora biti nešto što nije nalik ni na šta što smo ranije videli.

Izvor ovog emitovanja je dobio naziv „Endijev predmet“ po Zitengu Vangu iz Univerziteta Sidnej u Australiji, čiji je to nadimak. Naravno, upravo je Vang prvi otkrio ove radio talase. On i njegove kolege su detektovali dotično emitovanje šest puta tokom 2020., koristeći Australian Square Kilometre Array Pathfinder radio teleskop. Dodatne opservacije su odradili uz pomoć MeerKAT radio teleskopa u Južnoj Africi.

Istraživači su otkrili da se objekat povremeno „uključi“ na par nedelja, ali je u mraku sve vreme. Kada se konačno aktivirao u februaru ove godine, nekoliko meseci nakon inicijalne detekcije, uperili su u njega jedan od najmoćnijih ne-radio teleskopa na raspolaganju i nisu videli ništa. „Pretraživali smo svaku drugu talasnu dužinu koju smo mogli, sve od infracrvene do rendgenske i nismo videli ništa, tako da pojava nije u skladu s bilo kojom zvezdom o kojoj imamo saznanja“, rekao je Dejvid Kaplan iz Univerziteta Viskonsin-Milvoki, koji je ujedno član tima.

Činjenica da objekat nije vidljiv ni na jednoj drugoj talasnoj dužini, isključila je nekoliko mogućih objašnjenja o čemu se radi, uključujući konvencionalne zvezde i magnetare, koji su zapravo neutronske zvezde sa snažnim magnetnim poljima.

Šta god da je „Endijev predmet“, polarizacija radio talasa koja dolazi iz njega ukazuje da poseduje snažno magnetno polje. Tokom izbijanja emitovanja, njegova svetlina je varirala do faktora 100, da bi te „baklje“ izuzetno brzo izbledele, za jedan dan, što ukazuje na to da je reč o malom objektu.

Međutim, nijedno kosmičko telo koje poznajemo, ne uklapa se u ove čudne odlike. „Radi se o interesantnom objektu, koji je sabotirao svaki naš pokušaj da ga objasnimo“, kaže Kaplan. „Moglo bi se ispostaviti da je deo poznate klase nebeskih tela, ali možda kao čudan primerak. Na kraju krajeva, to će pomeriti granice u okviru kojih trenutno mislimo da se te klase ponašaju.“

13/10/2021 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments