Tajne okeana: Upoznajte “Marianu puža-ribu” koja živi na najvećim dubinama

30/11/2017 12:28

Tajne okeana: Upoznajte “Marianu puža-ribu” koja živi na najvećim dubinama

Riba nazvana “mariana puž-riba” živi na takvim dubinama, gde je pritisak jednak onom koji biste osećali kada bi vam slon stajao na malom prstu na nozi.

Ova riba prvi put je viđena 2014. godine, u vodama južnog Pacifika, a sada, konačno, naučnici su uspeli da prenesu i video i foto dokaze kako bismo, osim usmenog opisa, mogli zaista i da vidimo ovu živuljku.

Mariana puž-riba živi na dubinama od oko 8 134 metara u potpunoj tami okeana. Uprkos nežnom izgledu, ova puž-riba je top predator u svom mračnom svetu, a hrani se sitnim rakovima i špampima, na dubini skoro pa istoj koliko je Mont Everest visok!

Prvi snimak mariana ribe-puža
Ova riba je prozirna i nema krljušt, a dosad, naučnici su ulovili oko 37 pripadnika na dubinama od 6 900 do 8 000 metara. Najveća dubina na kojoj je riba-puž pronađena bila je 8 134 metara. DNK analizama i 3D skeniranjem, istraživači su i dalje veoma malo podataka uspeli da otkriju o ovom stvorenju.

Ostalo je, barem zasad, nejasno kako ovako krhka životinja uspeva da preživi na tolikim dubinama, uzevši u obzir pritisak. Naučnici takođe kažu da su ubeđeni da okean krije još ovakvih stvorenja.

Foto: Instagram

30/11/2017 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments