Novo svetlo za obasjavanje sveta

07/10/2014 13:47

Novo svetlo za obasjavanje sveta

Odabrani su i ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, a nagrada ide za izum novog svetlosnog izvora koji troši malo energije i ne zagađuje okolinu – plava LED dioda.

Nobelove nagrade dodeljuju se samo izumima od najveće koristi za čovečanstvo; korišćenjem ovih plavih LED svetala može se stvoriti bela svetlost na drugačiji način. Uz pomoć LED svetala sada imamo dugotrajnije i efikasnije alternative od starijih svetlosnih izvora.

Dobitnici su Šudži Nakamura, Isamu Akasaki i Hiroši Amano, a njihov izum nastao je u ranim devedesetim godinama prošlog veka. Crvene i zelene diode su dugo postojale, ali nije bilo onih koje emituju plavo svetlo, te bela svetlost nije mogla biti stvorena od postojećih LED dioda.

Akasaki je sarađivao sa Amanom na Univerzitetu u Nagoji, a Nakamura je radio u kompaniji Nichia Chemicals. Njihovi izumi su revolucionarni i 21. vek će biti osvetljen LED svetlima koja su dugotrajnija i efikasnija od običnih, a emituju više lumena po potrošenom vatu.

LED svetla obećavaju poboljšanje kvaliteta života milijardi ljudi širom sveta koji nemaju pristup strujnoj mreži – a sve to zbog njihove izuzetno male potrošnje i mogućnosti napajanja solarnom energijom.

Iako je ovaj izum star već 20 godina, sada se koristi na potpuno nov način koji je svima od koristi.

Pogledajte i ko su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu.

07/10/2014 13:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments