Nobelova nagrada za medicinu pripala troma naučnicima

06/10/2014 14:04

Nobelova nagrada za medicinu pripala troma naučnicima

Ove godine, naučnici Džon O’Kif i bračni par Mej-Brit i Edvard Moser dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju, saopštio je Institut Karolinska u Stokholmu.

Sa Instituta su naveli da će se jedna polovina nagrade dodeliti američko-britanskom naučniku Džonu O’Kifu, a druga norveškom bračnom paru Moser.

U saopštenju Instituta se navodi da su naučnici nagrađeni za “otkriće ćelija sistema prostorne orijentacije u mozgu”, koje nam omogućava da se krećemo.

O’Kif je 1971. godine otkrio prve komponente tog sistema tako što je identifikovao nervne ćelije u hipokampusu koje se aktiviriju kada se nađemo na određenom mestu ili u nekoj prostoriji. Kad se krećemo, aktiviraju se druge ćelije u istom delu mozga – hipokampusu.

On je eksperimentisao na laboratorijskim pacovima i otkrio da mozak na taj način stvara “mapu kretanja”, odnosno pozicioniranja.

Nakon više od 30 godina, norveški bračni par Moser otkrio je koja je ključna komponenta tog sistema pozicioniranja. Oni su oktrili još jednu vrstu ćelija koje su nazvali “nervna rešetka” i koja koordiniše nerve u tom sistemu što nam omogućava da se precizno krećemo kroz prostor.

Kasnije je otkriveno da osobe koje boluju od Alchajmerove bolesti imaju oštećen hipokampus i da zbog toga gube smisao za prostornu orijentaciju. Ovo otkriće je naučnicima dalo uvid u mehanizam kretanja ljudi i u to kako njegov gubitak utiče na kognitivne funkcije mozga.

Nagrada za medicinu otvoriće “sezonu” dodela Nobelovih nagrada ove godine. Nobelove nagrade za književnost, mir i dostignuća u nauci dodeljene su prvi put 1901. godine. Nagrada iznosi 1,1 milion dolara (8 miliona švedskih kruna).

Svečana dodela nagrada je 10. decembra, na dan Nobelove smrti.

Ko su dobitnici?

Džon O’Kif rođen je 1939. godine u Njujorku i doktor je fiziološke psihologije. Od 1987. godine profesor je kognitivne neuronauke na Univerzitetu u Londonu.

Mej-Brit Moser rođena je 1963. Godine u Norveškoj, doktor je neuronauke i direktorka centra za kognitivnu neuronauku u Trondhejmu.

Edvard Moser, njen suprug, rođen je 1962. godine u Norveškoj, a doktorirao je na Univerzitetu u Edinburgu u oblasti neurofiziologije. Tokom postdoktorskih studija sarađivao je O’Kifom u Londonu.

Izvor: RTS

06/10/2014 14:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments