Još jedan super-Mesec u 2016. godini!

09/12/2016 13:51

Još jedan super-Mesec u 2016. godini!

Super-Mesec je jedna od značajnijih i zanimljivijih pojava na nebu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a ove godine imali smo prilike više puta da joj prisustvujemo.

Svi ljubitelji kosmičkih fenomena ove godine su mogli zaista da uživaju u prizorima na noćnom nebu, a do sada je bilo čak dva super-Meseca, dok će se treći, poslednji u 2016. godini, pojaviti polovinom decembra meseca.

Upravo će u noći između 13. i 14. decembra poslednjih super-Mesec za ovu godinu biti najvidljiviji, tačnije – oko 1 čas posle ponoći po našem vremenu.

Pun Mesec nije tako značajna pojava, jer se događa svaki put kada se Sunce, Zemlja i Mesec nađu istoj liniji, odnosno kada su u istoj ravni tako da Zemlja bude u sredini.

Međutim, super-Mesec je poseban po tome što se dešava onda kada je Mesec na svojoj putanji oko Zemlje njoj najbliži, zbog čega izgleda 14 odsto veći i čak 30 odsto blistaviji nego inače.

Pored super-Meseca, u noći između 13. i 14. decembra dešavaće se još nešto zanimljivo na nebu – obilna kiša meteora, pa će ljubitelji ovakvih dešavanja na noćnom nebu moći zaista da uživaju.

09/12/2016 13:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments