“Pasivni Wi-Fi” za manju potrošnju energije

08/03/2016 13:51

“Pasivni Wi-Fi” za manju potrošnju energije

Nije tajna da pametni telefoni jako brzo troše bateriju i potrebno ih je stalno dopunjavati kako bi se aktivno koristili tokom celog dana.

Naime, jedna od razloga zbog čega se baterije na ovim telefonima, ali i drugim mobilnim uređajima koji koriste internet ovako brzo prazne jeste i upotreba Wi-Fi-a.

Upravo to je bio razlog zbog kog su inženjeri sa Univerziteta Vašington radili na tome da naprave Wi-Fi hardver koji će koristiti mnogo manje energije nego i jedan do sada.

Kada su uspeli u svojoj nameri – napravili su novi tip Wi-Fi hardvera koji koristi 10.000 puta manje energije od postojeće tehnologije.

Cilj je bio da se pronađe način na koji će baterije na pametnim telefonima duže trajati, ali i kako da se smanji potrošnja energije svih uređaja koji koriste internet.

“Pasivni Wi-Fi”

“Pasivni Wi-Fi” je nadimak za tehnologiju koja koristi femen “backsatter” – odnosno povratni signal koji funkcioniše drugačije nego većina Wi-Fi konekcija. Ono što je čini drugačijom jeste novi standard po kom se koristi samo jedan radijski signal, umesto dva kako se sada koristi, kako bi se generisao jednofrekvencijski signal.

“Pasivni” uređaji u blizini bi tako mogli da “reflektuju” taj signal i istovremeno sintetizuju bežičnu transmisiju.

Transmisiju pasivnih uređaja ovog sistema, čiji je protip napravljen, mogu da dekodiraju i postojeći mobilni telefoni i drugi Wi-Fi resiveri, što znači da i sa današnjim hardverom može da se koristi pasivni Wi-Fi na postojećoj bežičnoj mreži i da se u isto vreme štedi energija.

08/03/2016 13:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments