Evo kako su nastali nazivi za Viber, Instagram, Skype, Twitter!

24/08/2016 09:22

Evo kako su nastali nazivi za Viber, Instagram, Skype, Twitter!

S obzirom na to da su veoma popularni već godinama, nazivi za društvene mreže su postali potpuno normali i prihvaćeni od velikog broja ljudi. Ali kako su oni nastali?

Najčešće ni jedan od naziva za aplikacije i društvene mreže koje koristimo svakodnevno nemaju naziv koji označava nešto konkretno, barem ne na prvi pogled, ali upravo način na koji su nastale te reči objašnjava njihovo pravo značenje.

Šta znači Viber, Instgram ili Skype? Ove reči kao takve ne postoje ni u jednom jeziku, ali kada ih izgovorimo svi znaju na šta se misli.

Viber

Naziv za jednu od najpopularnijih aplikacija za međusobnu komunikaciju korisnika – Viber (na srpskom Vajber) nastao je od reči “vibe” što u prevodu sa engleskog znači “dobar osećaj”.

Twitter

Twitter je svakako jedna od društvenih mreža sa najvećim brojem korisnika u svetu. Međutim, upravo je ova društvena mreža mogla da se zove potpuno drugačije (a mi bismo i taj naziv prihvatili kao i ovaj postojeći).

Naime, Twitter je prvenstveno trebao da se zove Twitch, pa čak i Jitter. Ono što je posebno prepoznatljivo, kada je ova društvena mreža u pitanju, jeste i ptičica koja predstavlja logo, odnosno “zaštitno lice”, a upravo je ona bila i inspiracija za nastanak naziva. Tvit predstavlja oponašanje zvuka koji ptice koriste kada “komuniciraju”, a ujedno i objavu na ovoj društvenoj mreži.

Instagram

Kada je Instagram nastajao, naziv koji je trebao da se dodeli ovoj društvenoj mreži preko koje korisnici komuniciraju samo uz pomoć slika, bilo je potrebno smisliti nešto unikatno, kao što je i ova mreža do tada bila.

Osim što je trebalo da oslika nešto potpuno novo, cilj je bio i da naziv pokazuje da je u pitanju komunikacija “sada i ovde, u momentu dok pričamo”. Upravo tako se došlo do toga da se uzmu koreni određenih reči koje simbolizuju sve što je potrebno.

Tako je od reči Instant i Camera napravljena reč – Instagram koja je danas poznata širom sveta.

Skype

Veliki broj ljudi koristi Skype za razgovor preko interneta, a naziv za ovaj servis za komuniciranje ima mnogo dublje značenje nego što deluje – s obzirom da je u potpunosti izmišljena reč.

Naime, kovanica Skype nastala je na sledeći način: korišćena je kombinacija reči Sky, što u prevodu znači nebo i peer-to-peer, infromatičkog termina koji predstavlja razmenu podataka između korisnika putem interneta kao mreže.

Tako se došlo do reči Skyper, ali kako bi naziv bio još unikatniji i neobičniji, ukinuto je slovo -r na kraju, pa je tako nastao naziv Skype.

24/08/2016 09:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments