Može li vulkan Etna izazvati cunami u Evropi?

12/10/2018 10:47

Može li vulkan Etna izazvati cunami u Evropi?

Prema najnovijim istraživanjima, otkriveno je da se jugoistočni blok italijanskog vulkana kreće iznad zemlje i ispod mora.

Stručnjaci tvrde da ovi pokreti predstavljaju veći rizik od kolapsa nego što se ranije verovalo.

Opasna Etna

Naime, gravitacija povlači Etnu ka moru, to znači da postoji mogućnost da jednog dana bočni deo aktivnog vulkana doživi katastrofalni kolaps.

Ne postoje naznake da će se ovo neminovno dogoditi, međutim istraživanja su otkrila da se jugoistočni bok vulkana lagano kreće i ispod mora. Rizik je mnogo veći nego što su naučnici ranije verovali.

Smatralo se da je reč o pokretanju planina usled povećanje magme unutar vulkana. Međutim, proučavanjem morskog tla i njegovog kretanja otkriveno je nešto potpuno drugačije.

Prema rečima vođe tima istraživača, doktorke Morelije Urlaub iz Centra za istraživanje okeana GEOMAR Helmholt, objašnjenje verovatno leži u gravitacionom povlačenju sa ivice kontinenta, dok magma doprinosi celom procesu.

Autori istraživanja objašnjavaju da su se vulkanske bočne strane na Kanarskim ostrvima nekoliko puta rušile, ali da su joj prethodile, a ne sledile eksplozivne erupcije.

Naučnici predviđaju da će se gravitaciono klizanje verovatno nastaviti, što može izazvati mnogo veće promene od trenutnih. Poput Zelenoritskih ostrva i ove promene mogu izazvati cunami, ali mnogo bliži naseljenim delovima.

IZVOR:nationalgeographic.rs

12/10/2018 10:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments