Sindikati najavljuju protest za 17. mart

02/03/2015 09:40

Dva sindikata prosvetnih radnika najavila su “veliki protest” 17. marta ispred Ministarstva prosvete.

Tog dana započeće peti mesec štrajka prosvetnih radnika, a Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) navode da je ovo najduži štrajk u istoriji srpske prosvete.

“Štrajk prosvetnih radnika se nastavlja i neće biti prekinut sve dok ministar Srdjan Verbić ne postupi po Zaključku vlade od 27. januara 2015. godine i potpiše Poseban kolektivni ugovor sa svim sindikatima i aneks Sporazuma o rešavanju spornih pitanja”, kaže se u saopštenju sindikata u štrajku.

Potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora je uslov za prekidanje štrajka, rekla je portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

“Naš uslov je potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i bez njegovog potpisivanja nema razloga da razgovaramo o bilo čemu, a ako sednemo da razgovaramo, onda ćemo reći kakva preciziranja želimo u vezi s novcem”, rekla je Janković.

U Uniji procenjuju da je trenutno u štrajku, koji traje četvrti mesec, oko 50.000 zaposlenih, odnosno oko 700 škola od 1.000, koliko ih je u štrajku bilo do nedavno.

Kako se ističe u saopštenju, to obavezuje ministra da odmah nastavi pregovore, kako bi se došlo do sporazuma prihvatljivog za obe strane.

Izvor: Beta/Tanjug

02/03/2015 09:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments