Andromeda će biti naš smak sveta?

07/10/2019 09:16

Andromeda će biti naš smak sveta?

Nakon brojnih istraživanja, astronomi  tvrde da će Andromeda, naša moćna komšijska galaksija, za četri i po milijarde godina “progutati” Mlečni put.

Naučnici iz Istraživačke škole astronomije i astrofizike na australijskom Nacionalnom univerzitetu, tvrde da je Andromeda već “usisala” nekoliko manjih galaksija i da sada kreće prema našem Mlečnom putu.

Astronomi veruju da njihovo poslednje istraživanje otkriva kakav kraj čeka našu galaksiju, ali ostaje nepoznanica šta se dešava kada Andromeda „proguta“ galaksiju.

Doktor Dugal Mekej koji je učestvovao u ovoj studiji navodi da bi ovaj sudar mogao da uvuče Sunce u intergalaktički prostor ili da na neki drugi način omete orbitu naše planete, tako da na Zemlji više neće biti moguć život.

Međutim, naučnici veruju da je takav scenario manje verovatan i da će umesto toga, sudar jednostavno formirati jednu, ali mnogo veću galaksiju.

Loša vest je međutim, to što ako čovečanstvo i preživi ovaj pretpostavljeni sudar, Sunce će eksplodirati za jednu ili dve milijarde godina kasnije, što garantuje da će život na Zemlji nestati.

07/10/2019 09:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments