Šta je zabranjeno ženama u Saudijskoj Arabiji?

30/06/2022 11:43

Šta je zabranjeno ženama u Saudijskoj Arabiji?

Ukoliko razmišljamo o pravima žena koje žive na Istoku, ustvari razmišljamo o mnogim zabranama sa kojima su suočene.

Kada je Saudijska Arabija u pitanju, lepši pol ove zemlje susreće se sa mnogim, čak neverovatnim zabranama.

Kako žive žene u Saudijskoj Arabiji?

Žene u Saudijskoj Arabiji, svakodnevno se susreću sa raznim zabranama. Od upotrebe gradskog prevoza do braka, postoji čitav niz pravila, koja određuju sudbinu ovih žena.

Da li ste znali da one ne mogu da idu nigde, duže od 24 časa, bez pratnje muškarca?

Žene u ovoj zemlji ne izlaze u javnost na duži period bez muške pratnje. Bez saglasnosti muškarca ne mogu da napuste državu, ne mogu da rade, pa čak ni da idu na operaciju.

Zabranjeno im je da koriste gradski prevoz?

Ovo nije u potpunosti tačno. Naime, vožnja gradskim prevozom im je dozvoljena, i to isključivo u zadnjem vagonu, ali veliki broj autobuskih prevoznika odbija da vozi žene.Krajem septembra prošle godine, kralj Saudijske Arabije objavio je da će žene biti u mogućnosti da polažu vozački ispit i da voze, od juna ove godine. Ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, žene će morati da traže odobrenje od muškog staratelja.

Moraju li u javnosti biti skroz pokrivene?

Crna tkaninina uobičajena je na ulicama ove zemlje. Odnosno, žene na ulici moraju, od glave do pete biti prekrivene crnom odećom. Reč je o abaji ili širokoj haljini sa dugim rukavima i hidžabu. Ove komade garderobe žene najčešće nose. U pojedinim regionima, važe strožija pravila, gde žene moraju pokriti celu glavu, tako da im se samo oči vide, u tom slučaju nose nikabom.

Zakon ne gleda podjednako na muškarce i na žene?

Naime, zakon nije isti za žene. U slučaju svedočenja, žensko vredi dva puta manje. Ukoliko žena želi da tuži nekog, mora imati bar šest muških svedoka. Presuda se donosi na osnovu tradicije plemena, na na osnovu zvaničnih zakona ove zemlje.

30/06/2022 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments