U ovoj državi – zatvori propadaju!

24/03/2016 10:53

U ovoj državi – zatvori propadaju!

Jedna država u Evropi ima problem sa tim što nema koga da kažnjava, pa je u situaciji da mora da zatvara svoje zatvore.

Naime, Holandija je u deficitu sa zatvorenicima i kriminalcima koje bi mogli da osude, zbog čega je u poslednje nepune tri godine morala da na 19 zatvora stavi katanac.

Posle velikog broja zatvora koji više nisu u funkciji, ista sudbina sada očekuje i pet kazneno-popravnih ustanova.

Iako je dobro to što je stopa kriminala u Holandiji sve niža, gašenje zatvora ima i svoje negativne strane. Zbog ovoga bez posla je do sada ostalo više od 2.000 ljudi.

Stručnjaci su se bavili pitanjem – zbog čega je u Holandiji još od 2004. godine sve manje ljudi iza rešetaka i šta utiče na trend smanjenja izvršenih krivičnih dela?

Odgovor na ovo pitanje nije toliko pohvalan koliko bi se moglo učiniti na prvi pogled. Naime, jedan od glavnih uzroka ovakvog trenda u Holandiji je i to što postoje sve opušteniji zakoni koji su vezani za upotrebu narkotika, gde je fokus na rehabilitaciji, a ne na kaznu.

Osim toga, u ovoj državi se forsira nošenje elektronskih nanogica kojima se kontrolišu kažnjeni, a koja im dozvoljava da se vrate u sistem, umesto da svoju kaznu “odleže” u zatvoru.

Prema istraživanju stručnjaka od 2008. godine nanogice su smanjile broj onih koji su se vratili kriminalu za polovinu u odnosu na tradicionalno kažnjavanje.

Nošenjem elektronskih nanogica povećava se broj onih koji, umesto da osuđeni provodi vreme u zatvorskoj ćeliji i jede hranu koju su mu “platiti” poreski obveznici, dobijaju šansu da doprinesu društvu i ponovo dobiju posao.

Holandija ima više od 17 miliona stanovnika, a od toga samo njih 11.600 služi svoju kaznu boraveći u zatvoru. Za razliku od njih, SAD ima čak 716 zatvoenika na 100.000 građana.

24/03/2016 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments