U ove činjenice je teško poverovati – ali su istinite!

30/11/2015 12:05

U ove činjenice je teško poverovati – ali su istinite!

O mnogim stvarima ne razmišljamo previše jer ih prihvatamo takve kakve jesu. Međutim, postoje stvari u koje jednostavno ne možemo da poverujemo – iako su istinite.

Pojedine činjenice su toliko apsurdne da su nam potrebni dokazi kako bismo poverovali u to, a naučnici su nam i obezbedili.

Ovo su neke od najčudnijih činjenica na svetu:

Izvor kiseonika

Čak 70 odsto kiseonika na svetu proizvode fitoplanktoni (morske biljke), dok su na sledećem mestu kišne šume koje proizvode 28 odsto kiseonika, a samo 2 odsto kiseonika dolazi iz drugih izvora.

Lek protiv bolova

Naučnici su nakon jednog eksperimenta potvrdili da je psovanje podjednako delotvorno kao i lek protiv bolova. Učesnici ovog ekeprimenta pokazali su da mogu da izdrže više bola ukoliko smeju da psuju naglas.

Gde je zabranjeno umreti?

Postoji jedan grad u Norveškoj, koji nosi naziv Longyearbyen u kom je jednostavno – ilegalno umreti! U ovom mestu niko ne sme da umre jer su grobna mesta prestala da se prave pre 70 godina. Naučnici su potvrdili da se u ovom gradu na groblju tela nikad ne raspadnu zbog veoma niskih temperatura i smrzavanja.

Grčki Deda Mraz

U Grčkoj Deda Mraz ima drugačiji naziv, ali istu funkciju kao i u drugim državama. Naime, Grci Deda Mraza nazivaju Agios Vassilis i od njega, kao i svi drugi, očekuju poklone za Novu godinu.

Birthday Problem

Naučnici su došli do još jednog zanimljivog otkrića – ukoliko u jednoj sobi ima 23 osobe, postoji 50 odsto šanse da dvoje od njih imaju rođendan na isti dan. Ovaj fenomen se naziva “Birthday Problem”.

Veći mozak – više pameti?!

Koliko god da ovo zvuči logično, ipak nije istina. Naučnici su dokazali da su neandertalci imali veći mozak od nas, što ne znači da su bili i pametniji. Oni su bili mnogo snažniji nego mi danas i uspeli su da kontrolišu svoje telo kako su evoluirali. Međutim, zbog manjka društveih sposobnosti i povezivanja mi smo danas mnogo pametniji, odnosno svoj manji mozak koristimo mnogo efikasnije.

Odkud kamile u Saudijskoj Arabiji?

Kamile su u Saudijsku Arabiju stigle tek u 19. veku kada su ih donosili iz Australije. Od tada se njihov broj u Saudijskoj Arabiji povećavao – zbog toga što se tako konzumiralo njihovo meso, a koristile su se i za trke.

Gde pada dijamantska kiša?

Na Saturnu i Jupiteru povremeno dolazi do dijamantske kiše koja pada zbog ugljenika kog ima u izobilju. Naučnici su dokazali da je atmosfera na ovim planetama takva da ugljenik prolazi kroz različita stanja da bi se na kraju pojavio u obliku dijamanata.

Mlad i popularan izum

Iako se danas gotovo ne može ni zamisliti kofer bez točkića, do ovog otkrića se čekalo dugo. Bilo je lakše otići na mesec nego smisliti točkiće za kofer. Naime, Apolo 11 je na mesec sleteo 1969. godine, a kofer na točkiće je patentiran tek 1987. godine.

Prvi Amerikanac nije bio predsednik

Benjamin Franklin, za kog se u literaturi često kaže da je “Prvi Amerikanac” – nikada nije bio predsednik Amerike, iako su mnogi uvereni u to.

30/11/2015 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments