Ovo je jedino mesto na Zemlji na koje ljudska noga nije kročila?

17/08/2018 10:51

Ovo je jedino mesto na Zemlji na koje ljudska noga nije kročila?

Avanturisti konstantno tragaju za neotkrivenim područjima, odnosno mestima na koje ljudska noga nije kročila.

Iako postoje područja na kojima se može pronaći mir, blizina civilizacije je udaljena samo nekoliko kilometara.

Nepristupačno mesto

Naučnike muči pitanje da li na našoj planeti postoji mesto koje je toliko udaljeno i nepristupačno, da ga kao takvog još niko nije primetio.

Teško da je reč o neprimećenim, pre će biti nepristupačni predeli ili nepristupačni polovi.

Naime, nepristupačni polovi označavaju mesta do kojih je izuzetno zahtevno doći zbog udaljenosti od geografskih oblika koji bi mogli da omoguće pristup tom mestu.

Kako objašnjavaju iz geografskog odseka Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari, polovi nepristupačnosti su kontinentalne tačke ili okeanske tačke. Kontinentalni polovi su delovi kopna najudaljeniji od obale, poput Evroazijskog pol nepristupačnosti u pustinji na severozapadu Kine, na granici sa Kazahstanom. Negov okeanski ekvivalent je Point Nemo u Južnom Pacifiku, tačka udaljena gotovo 2.700 kilometara od najbližeg kopna, ostrva Pitkern.

Ostrvo koje je najudaljenije na svetu i pritom nenastanjeno jeste Buve, koje se nalazi na jugu Atlantskog okeana i pripada državi Norveškoj od 1930. godine.

Buve ima malo šta da ponudi avanturistima koji žele da pobegnu od civilizacije. Na ostrvu vlada oštra klima i vremenski uslovi nisu povoljni. Naseljavaju ga lišajevi, mahovina i gljivice.

Od životinja se mogu videti albatrosi, kraljevski pingvini i druge ptice.

17/08/2018 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments