Izvor Banja na Fruškoj gori

15/12/2020 10:54

Izvor Banja na Fruškoj gori

Ovu banju ne možemo svrstati ni u jednu kategoriju, godinama je imala različite namene. Od nje je ostao obris rimskih termi i kupatila, deo vodovoda koji vodi i do Mitrovice ali i manji bazen koji se puni mineralnom vodom, kažu da je lekovit za kožu, a deci meštani sela Ljube i Erdevika pričaju svašta kako bi ih sačuvali od bare, pa tako se spominje i da tu spava čudovište pa otuda mehurići u vodi stalno.

Na kraju šumskog puta, grebena Fruške Gore koji se prostire i do Erdevika i Ljube, nalazi se Izvor Banja, koju je izgradio Marko Aurelije da bi lečio svoje legionare bogatom terminalnom vodom. Voda je i dalje izuzetnog mineralnog sastava i temperature konstantne čitave godine, od 13 stepeni Celzijusa. 

Ovde se sada naziru ostaci rimskih termi, lekoviti izor koji puni bivše rimsko kupatilo i bazen i potok koji se proširio u baru. Takođe se naziru ostaci cevi i vodovodnog sistema koji su vodili do Sirmijuma (Sremske Mitrovice). Veruje se da je početno predivni kompleks tik uz visoku šumu napravljen kao termalna banja u kojoj su odmarali rimski vojnici koji su otkrili lekovitu i toplu vodu punu mehurića. Potom se ustanovio i njen kvalitet i dobrobit zdravlju pa se sem za kožne bolesti i kupanja u njoj koristila i za piće i tako i dovodila do Sirmijuma. Sada je vodu nemoguće piti zbog nepristupačnosti izvoru. 

U njoj uživaju meštani Erdevika i sela Ljube. Zanimljivo je da Izvor Banju ili takozvanu Banju Kulina vole da prisvajaju i Erdevičani i Ljubanci. Zvanično ono pripada Ljubi, po katastarskim knjigama, jedino što je prilaz iz Erdevika delom asfaltiran i pristupačniji. Doduše ako smo kod toga ko ga češće posećuje to su Ljubanci, oni kad kad i očiste bazen od mahovimna, biljaka i prljavštine. Jezero zaista ima idealan mineralni sastav koji može ublažiti ekceme, povrede,osipe i slične kožne probleme, prosto je neugledno i prilično ne pristupačno pa ne privlači preveliku pažnju posetilaca koji hrle uglavnom ka susednom jezeru Bruje nadomak ovog termalnog raja. Bruje su lepše uređene, imaju bolji prilaz, stazu i jezero se više održava iako sastav vode nije ni približan Izvor Banji koja ima prilično veliku koncentraciju joda.

U blizini se nalaze i kamenolom i pećine, prva na koju naleteite na putu kroz šumu momentalno nije otvorena za posetioce zbog mogućeg urušavanja. Svakako i ukoliko niste ljubitelj prirode treba da posetite ljupki Erdevik koji je na neki način ostao u prošlom veku ali i tada kao „gospodsko selo“, visokih raskošnih kuća uvek sređene fasade a i nemojte zaboraviti da se u ovom mestu sa dva jezera i prelepom seoskom crkvom prave i dalje jedna od boljih vina koja su se čak služila i na Titaniku. Sada imaju veoma poznate sorte, belog, crnog vina i rozea koje možete naći na karti mediteranskih kruzerskih brodova.

15/12/2020 10:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments