Najbolje plaćen sportista svih vremena

20/09/2020 14:09

Najbolje plaćen sportista svih vremena

Najbolje plaćen sportista današnjice je Tajger Vuds i to znamo, ali da li je on i najbolje plaćen spotista ikad? Slušamo informacije o raznim transferima, sponzorstvima i plaćenim reklamama – da li to čini najbolje plaćenog sportistu svih vremena i ko je to?

Tigerovo bogatstvo inače nije ni blizu veliko kao ono koje je za vreme svoje 24-ogodišnje karijere stekao rimski trkač dvokolicama Gaj Apulej Diokle (Latinski Gaius Appuleius Diocles), sportista koji je zaradio toliko sestercija (starorimski srebrni novac) da bi u današnje vreme njegovo bogatstvo vredelo oko 15 milijardi dolara – dovoljno da održava petinu rimske vojske na njenom vrhuncu, ili da plati godišnju zalihu žita drevnog Rima.

Sport je bio veoma rizičan, nešto poput današnjih trka formule jedan, sedam krugova oko staze uz jednu razliku- svi su bili naoružani mačem u slučaju da im se protivnik jako približi!

Diokle je dakle imao iznenađujuće dugu sportsku karijeru od 24 godine, a počeo je sa svojih 18. Tokom te duge karijere učestvovao je u 4.257 trka, od kojih je pobedio 1.462, a u 1.483 je bio drugi ili treći. Skoro uvek je vozio kočije sa četiri konja i u ovoj kategoriji je bio daleko bolji od konkurencije.

Nakon njegovog povlačenja iz sporta u svojoj 42 godini, Diokle je dobio i svoj spomenik u Rimu koji su mu podigli drugi vozači kočija zajedno sa publikom koja ga je obožavala. Zahvaljujući ovom spomeniku danas i znamo toliko o ovom sportisti koji je živeo tek na samom početku naše ere. Mnogi su pisali o njemu i ti spisi su sačuvani do danas.

Diokle je rođen u Luzitaniji u 2. veku naše ere, bio je nepismen sportista koga ni dan danas ni jedan kolega nije uspeo nadmašiti u bogatstvu. Tokom svoje karijere on je zaradio neverovatnih 35.863.120 sestercija – dovoljno da nahrani žitom Rim celu jednu godinu, odnosno pretvoreno u današnju vrednost – 15 milijardi dolara!

20/09/2020 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments