Na današnji dan preminuo je Džejms Braun

25/12/2016 09:41

Na današnji dan preminuo je Džejms Braun

Na današnji dan, 25. decembra 2006. godine, preminuo je Džejms Braun, muzička legenda i jedan od najboljih američkih pevača “soula i bluza”.

Džejms Džozef Braun Mlađi, odnosno kraće – Džejms Braun, rođen je 3. maja 1933. godine u malom gradiću Barnvelu u Južnoj Karolini za vreme “Velike depresije” u Americi.

Nakon što je njegova majka napustila porodicu, Džejms je sa četiri godine, kao jedino dete, ostao da živi sa svojim ocem koji ga je dve godine kasnije poslao u Džordžiju gde je živeo sa tetkom koja je vodila javnu kuću u gradu Augustu.

Težak život koji je Džejms od malena vodio sveo se na ulicu i život bez kontrole roditelja ili staratelja, zbog čega je izbačen i iz škole nakon sedmog razreda.

Kako bi zaradio čistio je cipele, prodavnice, prodavao i menjao stare markice, prao sudove i automobile, a pevao je i nastupao na takmičenjima za talente. Počeo je i sam da uči da svira harmoniku koju je dobio od oca, kao i gitaru, a kasnije i klavir i bubnjeve.

S obzirom na to da se ugledao na Luisa Džordana, popularnog džez i R&B muzičara tokom 40-tih godina, Džejms je želeo da postane zabavljač i da nastupa.

Zvanično karijeru muzičara započeo je 1953. godine, dok je slava usledila vrlo brzo. Kasnije je učestvovao i u političkom životu SAD-a, istupanjem u ime Afro-Amerikanaca i otvorenom podrškom Ričardu Niksonu.

Njegova muzička karijera trajala je 40 godina, a za to vreme uspeo je da 98 svojih pesama plasira na listu “Bilbord Top 40”, čime je postavio rekord koji niko ne može da pobedi.

Od svih njegovih pesamam, 17 hitova je stiglo do broja jedan na top listama širom sveta, što su uspeli da nadmaše samo Stivi Vonder i Luis Džordan, dok je Areta Frenklin imala isti uspeh.

Džejms Braun je jedna od najvažnijih ličnosti u muzičkoj industriji Amerike iz druge polovine 20. veka, zajedno sa Elvisom Prislijem i Bobom Dilanom, a smatra se i jednim od najuticajnijih u popularnoj muzici 20. veka.

Tokom svoje karijere uspeo je da pokrene niz muzičkih pravaca, kao što su gospel, R&B, fank, a smatra se najboljim bluz i soul muzičarem. Ostao je upamćen po svom grozničavom plesu i specifičnim vokalnim sposobnostima i boji glasa.

Preminuo je 25. decembra 2006. godine od upale pluća u 74. godini.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

25/12/2016 09:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments